• Načítám...
>

Kněžmostská knihovna se stěhuje

Ve Středočeském Kněžmostě se budou muset nějakou dobu obejít bez místní knihovny. Důvodem je stěhování z menších prostor do větších a mnohem hezčích. Knihovna se přitom nestěhuje zdaleka poprvé. Co nová knihovna čtenářům nabídne a kde ji najdou? Více v naší reportáži.

Reklama

Více než měsíc se v Kněžmostě nepodívají do místní oblíbené knihovny. Právě se stěhuje z malých prostor v domově s pečovatelskou službou do nové velkorysé knihovny na náměstí Na Rynku, kde dříve sídlila základní škola. A podle všeho se mají lidé na co těšit.

"Dříve jsme stáli v jedné místnosti a dnes máme na každé oddělení jednu místnost. A k tomu nám tady ještě přibyla komunitní místnost, kdy jsme to dříve dělali vše dohromady. Teď máme dataprojektor, máme tam studijní oddělení, takže myslím že to bude velice přínosné," řekla Ivana Cenefelsová, vedoucí kulturně-vzdělávacího centra a knihovny.

Stěhování bylo náročné hlavně fyzicky, protože bylo potřeba přemístit nespočet regálů a knih. Většinu přitom zvládli pracovnice knihovny, které nové prostory také vymalovaly. Každá barva tu přitom má své opodstatnění, aby se tím rozlišila jednotlivá oddělení.

"V dospělém oddělení najdete zelenou, v dětském žlutou a v komunitní místnosti je krásná tyrkysová. A snažili jsme se ty prostory propojit jedním stejným prvkem, což je ten designový váleček, který propojuje všechny místnosti," řekla Lada Charvátová, knihovnice.

Při zařizování nové knihovny se nezapomnělo ani na ty nejmenší, kdy v dětském oddělení vzniklo velké pódium.

"Bude sloužit k tomu, aby si na to děti sedly, aby dobře viděly. A pokud to bude v běžné výpujční době, tak děti mají pódium k dispozici k hraní, aby si mohly sednout s knihou," řekla Lada Charvátová.

Financování stěhování a zařizování nové knihovny šlo výhradně z prostředků obce a odhadem vyšlo na 80 tisíc korun. První návštěvníky přivítá zřejmě v polovině listopadu.

Reklama

Mohlo by Vás zajímat


Nejnovější zprávy Středočeský kraj


Dnešní premiéry

Nejčtenější zprávy

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu