• Načítám...
>

V Neratovicích chystají stavbu kostela

Jako jedno z mála měst v Česku nemají Neratovice na Mělnicku žádný kostel. To se nejpozději do 3 let změní. Na kraji města vyroste kostel novodobý, bude mít dvě soustředné klenby a mezi nimi najdou věřící i ateisté také učebny, klubovny nebo dokonce toalety.

Reklama

V Neratovicích mají samá nej. Toto středočeské město do dnes nemá žádný kostel. Jeho stavbu v minulosti znemožnil např. komunistický režim. Dnes už se ale chystá jeho stavba. Svatostánek má vzniknout do 3 let a bude mít i své vlastní toalety. A dalším nej budou uvnitř umístěné učebny a klubovny. Nemusí tedy nutně sloužit jen věřícím. Ti už se tak nebudou mačkat v kostelech po okolí. Často se navíc stávalo, že se na mši ani nedostali a stáli v zástupech před kostely. 

"Zatím vlastně nemáme místo, kde se scházet. Využíváme různé prostory města. Scházíme se i po domech a podobně. Do kostelů se nevejdeme," řekl Petr Kováč, administrátor, Římsko - katolická farnost Neratovice.

Nový kostel vyroste na zelené louce na rozhraní Neratovic a Libiše. Nový kostel bude soudobý, říká architekt Zdeněk Fránek, který navrhl jeho podobu. Nebude úplně tradiční, přesto ale vychází z historie stavitelství.

"Inspiruji se barokem, historickými architekturami. Chtěl jsem udělat něco v podobném duchu. Vnější slupka, která chrání tu vnitřní, je funkční. A ta vnitřní je už čistě klidová pro jakousi kontemplaci," řekl Zdeněk Fránek, architekt.

Kostel za téměř 90 milionů obklopí velký park s jezírkem a dětským hřištěm, na jehož návrhu se budou podílet i studenti mělnické Střední zahradnické školy.

"Část by měla pomoci arcibiskupství, třetinu by zaplatila farnost, takže budeme prodávat nějaký majetek, protože ty peníze nemáme pohromadě. A tu třetí část sháníme díky fundraisingu, mecenášům, dárcům," řekl Petr Kováč.

Moderní kostel se ale také může stát turistickou atrakcí.

"Těch atraktivních míst tady zase tolik nemáme," řekl Roman Kroužecký, starosta Neratovic.

Nový kostel se už také staví na pražském Barrandově nebo v Brně - Líšni.

Reklama

Mohlo by Vás zajímat


Nejnovější zprávy Středočeský kraj


Dnešní premiéry

Nejčtenější zprávy

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu