• Načítám...
>

Nápady Říčanských mění tvář města

Od listopadu mohou Říčanští znovu navrhovat projekty, které změní tvář Říčan. Odstartoval tam totiž už čtvrtý ročník výzvy, v rámci které mohou obyvatelé žádat o peníze na realizace svých nápadů. Město na ně vyčlenilo pět milionů korun.

Reklama

Říčanští se už počtvrté mohou ucházet o finanční prostředky na projekty, které změní tvář města. Radnice totiž vyhlásila další ročník participativních výzev.

"Na každý ten ročník město vyhradilo 5 milionů korun. A ty projekty radnice prověří, zda jsou realizovatelné, a zařadí je pak do 2 kategorií, tedy kategorie malé investice do půl milionu, nebo investice velké do 2 milionů," řekla Kateřina Lauerová, tisková mluvčí MÚ Říčany.

V rámci výzev už se v Říčanech podařilo realizovat mnoho zajímavých projektů. Jedním z posledních je charitativní obchůdek Koloběh, kam mohou lidé přinášet jakékoliv nepotřebné věci.

"Princip našeho obchůdku je velmi jednoduchý. De facto se dá vyjádřit několika málo slovy - daruj, nakup, pomáhej. To znamená, že to vše, co vidíte kolem sebe, jsou dary. To nám někdo nezištně daroval buď z věcí, které se mu srazily v šatníku nebo se mu už okoukaly. Přinášejí nové i obnošené šatstvo, hračky, knihy, všechno možné. Z té částky, kterou my vybereme na konci měsíce, vygenerujeme nějakou celkovou sumu, kterou na základě doporučení naší sociální komise města budeme rozdělovat mezi konkrétní potřebné případy u nás v Říčanech," řekla Eva Hazdrová-Kopecká, ředitelka charitativního obchůdku.

"Je to důležitý projekt, protože to zároveň učí lidi, aby poznali, jak je těžké něco v tom veřejném prostoru udělat. Že to není automatické, že by politik louskl prstem a řekl si, že tady budeme mít dětské hřiště. Je za tím spousta práce, protože musíte řešit územní plán, vlastnické vztahy, sítě, musíte najít prostředky, firmu, která to udělá, musíte to celé dozorovat. A ten proces je docela dlouhodobý. Ono to zabere třeba rok práce," řekl Vladimír Kořen, starosta Říčan.

Lidé už díky participativním výzvám např. nechali také opravit některé místní chodníky, postavili minigolfové hřiště nebo nechali do dlažby na náměstí zasadit kameny zmizelých, které připomínají osudy říčanských Židů.

Reklama

Mohlo by Vás zajímat


Nejnovější zprávy Středočeský kraj


Dnešní premiéry

Nejčtenější zprávy

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu