• Načítám...
>

Statek ve Zbečně má staré Vánoce

Chcete poznat Vánoce našich babiček a prababiček? Jak vypadaly na středočeském venkově třeba před 100 lety? Svátky, ale i život na vesnici v křivoklátských lesích poblíž řeky Berounky, ukazuje výstava s názvem Advent na Hamousově statku ve Zbečně. Těšit se můžete i na sbírku starých saní a lyží a bruslí.

Reklama

Každý adventní víkend můžete doslova prosmejčit staročeské hospodářské stavení, zkusit si upéct vánoční cukroví nebo ozdobit stromeček tak, jak se to dělalo ještě třeba před vznikem Československa. Památka lidové architektury v jedné v nejstarších obcí u nás ve Zbečně na Rakovnicku, Hamousův statek, nabízí prohlídky svátečně vyzdobených světniček, ale třeba i chlívů nebo sklepení. Tady na vás dýchne ta pravá staročeská vánoční atmosféra.

"Pro letošní rok tady v prostorách jednotlivých místností zemědělské usedlosti jsem instaloval výstavku betlémů. Sbírám sáňky, lyže, brusle," řekl Luboš Vokoun, správce, Hamousův statek Zbečno.

V každé místnosti najdete pak jinak nazdobený vánoční stromeček.

"Většinou jsou to foukané ozdoby našich babiček, pak tady mám naše tetičky, které vyšívaly, tedy vyšívané háčkované ozdoby a neodmyslitelnou součástí jsou korálkové ozdoby," řekl Luboš Vokoun.

Na statku žilo přes 20 lidí, např. mladý i starý hospodář, čeledín, děvečka, kočí a pochopitelně hospodářská zvířata. V zimě je otevřeno jen během adventních víkendů, ale během léta můžete statek navštívit téměř každý den. Návštěvníci se sem také rádi vrací.

anketa

Zbečno, kde najdete i vánočně vyzdobený Hamousův statek, leží na poloviční cestě mezi Rakovníkem a Berounem v údolí řeky Berounky nedaleko hradu Křivoklát.

Reklama

Mohlo by Vás zajímat


Nejnovější zprávy Středočeský kraj


Dnešní premiéry

Nejčtenější zprávy

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu