• Načítám...
>

Výlet do minulosti může prospět

Větrání zateplených budov je extrémně důležité v případě školek a škol. Stejně jako v případě obytných domů je možné jít buď cestou složitých a drahých technologií, nebo se na chvilku zastavit a ohlédnout se do minulosti, jak že to dělali naši předkové.

Reklama

"My máme část školy, kde funguje lokální rekuperace. Ta není připojená na vytápění, ale opravdu zajišťuje jenom to, aby v těch třídách byla adekvátní koncentrace CO2. Pak máme ale novou školu, kde jsme se inspirovali zase jinými postupy, mnohem staršími, sahajícími někam do barokní doby. Využíváme tam komínového efektu, takže jsou vnější otevíravá okna a otevíravé světlíky. A během chvilky je tam možno velmi příjemně vyvětrat," řekl Martin Kupka, starosta obce Líbeznice.

Starší postupy ale můžeme využít v mnoha jiných případech a vyhovět při tom přísným normám. Od předků se můžeme naučit ledasčemu. Třeba i tomu, jak postavit rodinný dům, který neplýtvá energií a přitom dýchá, ze slámy a hlíny.

"Mně nějaké signály a intuice říkaly, že možná existuje jiná cesta, jednodušší, taková přírodnější, která jde trochu bokem, sama se odklání od toho standardního proudu," řekl Radek Müller, projektant.

Navenek jsou takové domy od zděných k nerozeznání. Jen nepotřebují být napojené na přístroje. Dýchají samy. A to nejen kvůli dřevu a slámě, ale i díky vápenným a hliněným omítkám, které je navíc spolehlivě chrání před požárem.

"Dům ze slámy se staví lehce, snadno, elegantně, v létě se sluníčkem, s kamarády a s elánem. Všechno jsou to legální stavby. To znamená, že stavební povolení je nutností a normy jsou splněné. Po statické stránce je ten dům v podstatě předimenzovaný. Je to dřevostavba a není třeba tam nějak, jako u rodinného domu, se ničeho obávat nebo hledat nějaké speciální řešení," řekl Radek Müller.

Jak budeme v budoucnu bydlet záleží jen na nás. Nabídka se řídí poptávkou. Klient, čili stavebník, se musí rozhodnout, jestli si nechá pasivně vnutit většinový styl, nebo půjde vlastní cestou.

"Já si myslím, že v první řadě by měl používat selský rozum. S tím si vystačíme. Samozřejmě se na nás valí spousta inovací, chytrých řešení, ale chce to zůstat vždy nad věcí a opravdu dokázat si z toho vytáhnout vždy to nejlepší řešení. Je to kolikrát složité," řekl Martin Draxler, radní Středočeského kraje.

A naučit se vnímat jako chytrou jen takovou inovaci, která nám slouží a neohrožuje při tom naše zdraví.

Reklama

Mohlo by Vás zajímat


Nejnovější zprávy Středočeský kraj


Dnešní premiéry

Nejčtenější zprávy

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu