• Načítám...
>

Čmelákům se daří i ve městech

Stále více lidí se zabývá chováním čmeláků. Těm se překvapivě mnohem více než na vesnicích daří ve městech. Lidé je tu chovají např. na balkonech či střechách domů,

Reklama

Včelaření je koníček, který má tisíciletou tradici. Čím dál častěji si ale lidé pořizují na svoje zahrady místo úlů pro včely tzv. čmelíny.

"Bedýnka musí být nějakých rozměrů, musí být z dobrého materiálu a mít tepelnou izolaci, ta se tam ještě dodává. Musí tam být chodba a teplo udržitelná výstelka. Tam je několik materiálů, v poslední době se nám oplácí výstelka z vlněného rouna. Když už tam toto máte, tak už máte základ a zbývá tam dát nějakou ochranu, která snižuje napadení úlku parazity," říká Ondřej Hercog, zástupce spolku Čmeláci Plus.

Chovat čmeláky má ale svá úskalí. Patří totiž mezi chráněné druhy a tak není možné si čmeláčí matku odchytávat volně v přírodě. 

"Úplně ta nejzákladnější možnost a nejlepší co jde, ale je nejistá. Pořídíte si úlek, postavíte ho tam, kde čmeláci hledají a dáte jim šanci, aby si ho sami našli. To se většinou povede, ale většinou se to nepovede. Ta pravděpodobnost je docela malá. Někdo to zkusí na jeden pokus, někdo na dvacet, někdo na padesát a někdo neuspěje vůbec,"  říká Ondřej Hercog, zástupce spolku Čmeláci Plus.

Čmelákům se mnohem lépe než na vesnicích daří ve městech. Čmelín může být umístěný např. i na balkoně nebo na střeše.

"V současné době má velkou šanci chov ve městech, protože ve městech jsou zahrádky udržované. Je tam spousta kytek a medonosných rostlin, které kvetou celou sezonu. Na vesnici většinou kvetou jen pole řepky, které potom zmizí. Takže jestli chce někdo chovat čmeláky, tak ve městech je to nejlepší," říká Ondřej Hercog, zástupce spolku Čmeláci Plus.

Čmeláci jsou velmi zdatnými opylovači. Med od nich ale nečekejte.

Reklama

Mohlo by Vás zajímat


Nejnovější zprávy Středočeský kraj


Nejčtenější zprávy

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu