• Načítám...
>

Lidice si připomněly 78 let od vyhlazení

Lidice si připomněly 78. výročí vyhlazení obce nacisty. Na pietní akt dorazila řada osobností české politické scény, nechyběli ale ani poslední přeživší.

Reklama

Lidice si připomněly 78. výročí vyhlazení obce nacisty. Na pietní akt dorazila řada osobností české politické scény, nechyběli ale ani poslední přeživší. Toto smutné výročí se připomíná už od roku 1945. Tentokrát se pietního aktu nezúčastnila veřejnost. 

" Každý občan České republiky by si měl najít cestu do Lidic, protože už ta atmosféra, ta energie, která tady jde z tohoto prostoru není příjemná a připomíná tragické události, které bychom nechtěli, aby se opakovaly. Zvlášť pokud jsou obětmi děti. Není to příjemný zážitek, ale je potřeba si tyto záležitosti připomínat," uvedla hejtmanka Středočeského kraje, Jaroslava Jermanova Pokorná 

Tato událost zároveň umožňuje se setkat s posledními svědky, kteří žili v Lidicích a museli přihlížet zkáze svojí vesnice. 

"To setkání je vždy velmi milé. Přestože mají za sebou velmi nehezké dětství, tak jsou ve své podstatě velmi optimističtí a mají obrovskou vůli do života. A jsou studnicí moudrostí, které moc ráda poslouchám a řídím se jimi," prozradila hejtmanka Středočeského kraje, Jaroslava Jermanova Pokorná 

Jednou z posledních přeživších je paní Marie Šupíková, které se neustále vracejí vzpomínky na osudný den před 78 lety, kdy do jejich domu, hodinu před půlnocí, vstoupilo gestapo.

"Pažbami rozrazili dveře, vstoupili do kuchyně a vyhnali nás ven. A to bylo něco po 23:00 9. června a postavili nás na Horákův statek, na ten dvůr. A my jsme tam stáli celou noc až do rána," prozradila své vzpomínky na tragickou událost, paní Marie Šupíková.

Zbytek války paní Marie trávila ve sběrných táborem nebo v dětských domovech.  Z celé rodiny přežila jako jediná. Celkově z Lidic válku nepřežilo 340 lidí, z toho 88 dětí.

Reklama

Mohlo by Vás zajímat


Nejnovější zprávy Středočeský kraj


Nejčtenější zprávy

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu