• Načítám...
>

Mělnické vinobraní se zásadně změní

Po mnoha letech získá mělnické vinobraní zcela jinou tvář. Od jeho komercionalizované festivalové podoby se město vrátí k tradicím. Vinařské dožínky budou tedy letos skutečně o víně. A bez vstupného.

Reklama

Desetitisíce návštěvníků, všudypřítomné atrakce s blikajícími poutači, velká pódia a hlučná hudba – to vše v minulých letech charakterizovalo mělnické vinobraní, které tak připomínalo všechno možné, jen ne tradiční vinařské dožínky. Letos to ale bude jinak.

"Chceme to jako dožínky skutečně pojmout, to znamená bez větších atrakcí, zejména k tomu burčáku, k tomu vínu, k té historii," popisuje záměr města jeho starosta Ctirad Mikeš (STAN): "To znamená vrátit trošičku těm občanům Mělníka tu vinařskou tam, kde by měla být." 

Vinobraní bude letos jednodenní se vstupem zdarma a s nabídkou skutečně mělnických vín a burčáků. Vedení města se k této změně přiklánělo i dříve, ale nebylo jednoduché ji prosadit.

"Vždycky tady byly dva tábory," vzpomíná místostarosta Petr Volf (Mělničané):  Jeden říkal uberte atrakce, uberte velkých kapel, dělejte více toho vína, více pouličního umění. A ten druhý tábor zase říkal my se chceme bavit, chceme jít na festival, děti dát na atrakce. Letos to za nás vyřešil koronavirus. Možná nebýt té situace, tak nebudeme mít úplně odvahu ten koncept tak radikálně změnit." 

Celkově koronavirus pozměnil i celé plánované mělnické kulturní léto. Akce plánované na květen a červen byly posunuty. A na řadu přijdou i místa, která byla poněkud opomíjena.

"Tou úplně možná nejzásadnější, úvodní akcí, která to dobře nastíní, je návštěva lodě Tajemství Bratří Formanů, která slaví dvacet let a při té příležitosti zde uvede svou výstavu Imaginárium a během víkendu desátého a jedenáctého července tu bude kotvit, bude hrát divadlo a v sobotu proběhne velký foodfestival přímo na náplavce." dodává Petr Volf.

Mělnická náplavka patří zrovna k místům, kterým by město rádo vdechlo nový zajímavý kulturní i společenský život. Letošní léto této zatím dost opuštěné lokalitě tedy nejspíš prospěje.

Reklama

Mohlo by Vás zajímat


Nejnovější zprávy Středočeský kraj


Dnešní premiéry

Nejčtenější zprávy

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu