• Načítám...
>

Zbořený Kostelec připomíná krásy Posázaví

Výhled na jedinečnou přírodu v okolí Sázavy a připomínku historie nabízí zřícenina hradu Zbořený Kostelec. Nachází se nedaleko Týnce nad Sázavou a z parkoviště k zřícenině je to necelá půlhodina cesty. V okolí je navíc možné projet se na bruslích nebo loďkou po Sázavě.

Reklama

V přírodní rezervaci Čížov, v nadmořské výšce 300 metrů, se nachází zřícenina hradu Zbořený Kostelec. Hrad, který před zbořením nesl jméno Kostelec nad Sázavou, byl postaven na začátku 14. století, aby doplnil hrady, které měly sloužit k obraně Prahy. Dnes patří mezi jednu z mnoha zřícenin v okolí řeky Sázavy.

"Ta zřícenina je zachovaná v tom celém obsahu tak, jak byl hrad zbořen Jiřím z Poděbrad. Je tam zachovaný hradní palác, ale bez střechy, jsou tam torza věží. Dá se to hodně prolézt. Záleží na tom, jakou má člověk představivost, jak moc si dokáže absorbovat ty příběhy, které se tu odehrály a třeba si i něco nastudovat dopředu," řekl odborný konzultant Posázaví o.p.s. Václav Pošmurný.

Jedním z těch nejvýznamnějších je příběh jeho zboření z roku 1463. Pověst říká, že hrad začal obléhat Viktorin, syn krále Jiřího z Poděbrad, aby osvobodil svoji nevěstu, kterou tu násilím držel jeho přítel a majitel hradu, pán ze Šternberka. Svou lásku sice vysvobodil, avšak hrad se z útoku nevzpamatoval. Ať už je pověst pravdivá či ne, jisté je jedno. Takové dobývání vyžaduje odvahu, svaly a trpělivost.

Návštěvníkům zříceniny bude ovšem stačit dobrá obuv a něco k pití. Cesta je sice strmější, ale s dostatečnou opatrností ji zvládnou i rodiny s dětmi.

"Zaparkují pod hradem na docela malém parkovišti, ale aut se sem vejde docela dost. Pak vyšplhají zhruba 300 metrů do kopce a jsou přímo v jádru hradu. Není to tak daleká cesta, jak by to z počátku vypadalo," popsal Václav Pošmurný, odborný konzultant Posázaví o.p.s.

Kdo se rozhodne vydat na zříceninu Zbořený Kostelec, může zvolit několik způsobů dopravy a zapojit do svého výletu i přírodu v okolí zříceniny.

"Je tady krásně. Je to Posázaví, krásná krajina. Stojíme nad řekou Sázavou, takže se sem dá dojet i na lodi. Dá se sem dojet vším možným, od lodě, přes kolo, na bruslích, autem, vlakem a dají se tu zažít krásné dny i noci," uvedl Václav Pošmurný, odborný konzultant Posázaví o.p.s.

Přespávat pod širým nebem sem pravidelně jezdí trampové. Při dodržení zásad pobytu v chráněné oblasti nabízí zřícenina možnost prožít romantickou noc v přírodě i rodinám či zamilovaným párům.

"Určitě je to romantická část té krajiny. Těch hradů je tu vícero, takže se to může spojit i jako poznávací turistika. Přímo pod hradem vede cyklostezka, dá se tady jezdit i na inlinech. Je tu most přes řeku a hromada služeb, kde se můžete najíst a přespat, takže je to i na delší pobyt," doplnil odborný konzultant Posázaví o.p.s. Václav Pošmurný.

Zbořený Kostelec patří mezi významné kulturní památky. Návštěvníci, kteří se mohou na zříceninu vydat kdykoliv během roku, by se proto měli k pozůstatkům hradu chovat s úctou a opatrností, aby vydržel i dalším generacím.

Reklama

Mohlo by Vás zajímat


Nejnovější zprávy Středočeský kraj


Dnešní premiéry

Nejčtenější zprávy

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu