• Načítám...
>

Slaný chce omezit bezdomovectví

Socioekonomické problémy spojené s pandemií Covid-19 začínají pomalu dopadat na některé obce. Například ve Slaném narostl počet bezdomovců a spolu s tím i množství přestupků. Děje se tak v samotném historickém centru obce. Vedení radnice proto přijalo opatření a zároveň plánuje schválit novou vyhlášku.

Reklama

Po odeznění období pandemie Covid-19 se podle radnice obyvatelé ve Slaném setkávají s novým fenoménem, na který je potřeba reagovat. Narostl tady počet lidí bez domova. Většinou se jedná o agenturní dělníky, kteří ztratili práci. 

"Ne všichni agenturní dělníci, kteří k nám přicházejí, si udrží zaměstnání. Pak v podstatě nemají kam odejít. Zaregistrovali jsme ve městě několik nových bezdomovců a snažíme se ten problém řešit," konstatoval Martin Hrabánek, starosta města Slaný.

V důsledku toho chce vedení obce schválit nové dvě vyhlášky. Jedna z nich je zaměřena i na snížení počtu heren ve městě. 

"První vyhláška se týká problému bezdomovců, žebrání,narušování veřejného pořádku a také prostituce. Měla by se týkat toho, že nechceme, aby se volně na náměstí konzumoval alkohol. Druhá vyhláška, kterou budeme dávat do zastupitelstva města, by se měla týkat gamblerství," popsal Martin Hrabánek, starosta města Slaný.

Radnice se rozhodla jít nejen cestou restrikce, ale zároveň i cestou prevence. Městu se ve výběrovém řízení podařilo získat preventisty, kteří mají s řešením bezpečnostní situace zkušenosti. Jejich hlavním aktuálním úkolem je v pravidelných intervalech obcházet především centrum města a další problematické lokality. Intenzivně spolupracovat s hlídkami městské policie a upozorňovat je na nevhodné jevy.

"Třeba když by bylo někde nějaké smetí. Když se hřbitově ztrácely květiny, tak jsme se třeba  soustředili na hřbitov. Dohlížíme prostě aby tady byl ve městě pořádek a bezpečí," uvedl Zdeněk Doležal, asistent prevence kriminality.

Pokud budou nové vyhlášky schváleny na zářijovém zastupitelstvu, začnou platit už v listopadu tohoto roku.

Reklama

Mohlo by Vás zajímat


Nejnovější zprávy Středočeský kraj

Nejčtenější zprávy

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu