• Načítám...
>

Kolín zpřísní parkování na sídlištích

Tři metry k životu. Tak se jmenuje kampaň, kterou hasiči upozorňují na špatnou průjezdnost ulic pro svá zásahová vozidla. Z testovací jízdy po Kolíně vzešla řada lokalit, kudy má hasičské auto opravdu velké problémy projet. Radnice se proto rozhodla zavést nová opatření.

Reklama

Už před několika lety zavedl Kolín plošný zákaz stání nákladních vozidel nad 3,5 tuny. V poslední době se však ukazuje, že toto nařízení není dostatečné. A to zejména v oblasti sídlišť. Nejen místní, ale i hasiči často narážejí na situaci, kdy v těchto místech nemohou projet vozidlem. Dostávají se tak do velmi svízelné situace. Místní radnice se proto rozhodla zavést nová opatření.

"V současné době Odbor dopravy připravuje návrh dvou variant. Jedna, kde bychom se zaměřili na takovou menší zkušební oblast, kde bychom zónovým dopravním značením vytlačili dodávky mimo tuto oblast a druhá by zahrnovala v podstatě oblast celého sídliště od silnice 1/38 a směrem na Štítary. Bylo by to veškeré sídliště," řekl vedoucí Odboru dopravy měÚ Kolín, František Pospíšil.

Tento nešvar se objevuje nejčastěji v blízkém okolí ulice Rimavské Soboty. Omezení by zde mělo platit už v listopadu tohoto roku. 

"Bylo by to omezeno na dobu pondělí - pátek 18:00 - 06:00 hodin a sobotu a neděli. To znamená, že přes týden v době od šesti do osmnácti hodin, pakliže se ještě neshodneme na jiné hodině, by tam dodávky stát mohly, protože je potřeba, abychom zajistili provoz řemeslníků a obecně dopravní obsluhy této lokality," řekl František Pospíšil.

Na příští rok připravuje radnice projekt rezidentního parkování, který chce právě v této lokalitě vyzkoušet. Jak by mělo fungovat, zatím není zcela jasné.

"Nevíme, za jakých podmínek a za jakou cenu se eventuálně budou prodávat parkovací karty. Hledá se vhodný model, jestli stáhnout počet parkovacích karet, jejich ceny na byt, na osoby trvale žijící a tak dále. Rozhlížíme se po okolních městech, zatím ještě konkrétní výsledek nemáme," řekl František Pospíšil.

Konečnou podobu chce mít obec připravenou do konce tohoto roku s tím, že rezidenční parkování by bylo zavedeno až v druhé polovině roku 2021. 

Reklama

Mohlo by Vás zajímat


Nejnovější zprávy Středočeský kraj


Dnešní premiéry

Nejčtenější zprávy

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu