• Načítám...
>

Na Karlštejně ožívá Karel IV.

Po celé Praze jsou k nalezení připomínky Karla IV. a stejně tak lze jeho odkaz najít na hradě Karlštejn. Návštěvníci si mohou vybrat hned ze tří prohlídkových okruhů. Navíc je pro ně v průběhu roku připravena řada doprovodných akcí a speciálních prohlídek, které si užijí jak dospělí, tak děti.

Reklama

Hrad Karlštejn, poklad Království českého, nechal postavit Karel IV. jako místo pro uložení královských pokladů, především sbírek svatých relikvií a říšských korunovačních klenotů. Dnes na hrad pravidelně přijíždějí zástupy turistů z Česka i zahraničí, aby se na chvíli nechali přenést do doby, kdy český král a císař Svaté říše římské žil.

"Karlštejn nabízí tři prohlídkové okruhy. První okruh je taková základní historie nejen hradu, ale i života Karla IV., jeho životopis. Druhá prohlídka je trochu náročnější, to už zacházíme do těch posvátných prostor hradu, včetně kaple sv. Kříže. To je takový highlight hradu. Třetí trasa je pouze doplňková, to je vyhlídka z velké věže," řekl Lukáš Kunst, kastelán. 

První okruh, který vede císařským palácem, trvá zhruba hodinu a mohou jej absolvovat skupiny do pětačtyřiceti osob. Během prohlídky se návštěvníci dostanou také do prvního patra Mariánské věže. Tam se nachází takzvaný karlštejnský poklad, tedy dochované předměty užívané k liturgickým účelům. 

"Je tam i taková specialita a to je hlava draka, kterého zabil sv. Jiří. Pochopitelně je to hlava krokodýla, ale v roce 1516 je v seznamech skutečně uvedeno, že je to skutečně hlava draka zabitého sv. Jiřím a současně je tam kopie české svatováclavské koruny," řekl Lukáš Kunst. 

Dále mohou návštěvníci projít ložnicí Karla IV. a audienčním sálem. Během celého roku je možné zažít na Karlštejně speciální program, který zahrnuje netradičně koncipované prohlídky, večerní prohlídky, či prohlídky posvátných prostor kaple Svaté Kateřiny a kaple Sv. Kříže. Každoročně je například pro návštěvníky připravena akce nazvaná Na kafe s kastelánem.

"Je to speciální prohlídka, která zabere 3 a půl hodiny, je to s občerstvením, welcome drinkem a s prohlídkou celého hradu,  kterou doprovázím já a potom to nejdůležitější, o čem to celé je, to je to kafe s kastelánem na závěr," řekl Lukáš Kunst. 

Prohlídku Karlštejna si mohou vychutnat i milovníci filmu Noc na Karlštejně, který se na hradě točil.

"Celá Noc na Karlštejně se točila na hradě, ale pouze v exteriérech, čili pouze venkovní záběry. Záběr, který se točil z interiéru, byla kaple sv. Kříže, jinak všechny ostatní záběry se dělaly na Barrandově ve studiích, protože Noc na Karlštejně se točila za běžného provozu v roce 1973 a v roce 1974 měla premiéru," řekl Lukáš Kunst. 

 Kdo se rozhodne na Karlštejn vyrazit, měl by počítat se situací, kdy si na prohlídku bude muset nějakou dobu počkat. Tomu se lze vyhnout nákupem online vstupenky na konkrétní čas.

Reklama

Mohlo by Vás zajímat


Nejnovější zprávy Středočeský kraj

Nejčtenější zprávy

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu