• Načítám...
>

Rybník Fialák ve Štipoklasech září čistotou

Ve Štipoklasech na Kutnohorsku byla slavnostně ukončena obnova rybníka Fialák. Ve spolupráci se Středočeským krajem, který v tomto případě na rekultivaci poskytl dotaci ze svého rozpočtu, tak má obec ze čtyř místních rybníků zcela čisté už tři.

Reklama

Kutnohorská vesnice Štipoklasy se může pochlubit již třetím, zcela čistým a obnoveným rybníkem. Ve spolupráci se Středočeským krajem totiž byla zdárně dokončena jeho rekultivace.

"Byl odbahněn a celkově rozšířen. Což konkrétně znamená navýšení objemu vody, která se do něho vejde. Především byla ale znovu vybudována a zpevněna celá hráz," popsal Martin Herman, radní Středočeského kraje.

Obec Štipoklasy má ve svém majetku celkem čtyři rybníky, které jsou lokalizované kaskádovitě za sebou.  Dva z nich si již procesem čištění prošly. V jednom případě si obec vše financovala sama, ve druhém pomohl, stejně jako nyní, Středočeský kraj.  Rybník, kterému se říká Fialák, doslova voní novotou. 

"Středočeský kraj je samozřejmě rád, když se může podílet na podobných smysluplných investicích. Tato šla konkrétně z Fondu životního prostředí a zemědělství a je o to důležitější, že šla do malé obce. Malé obce se totiž potýkají s velkými problémy. Vzhledem k počtu obyvatel nedosáhnou na některé dotační tituly," konstatoval Martin Herman, radní Středočeského kraje.

Středočeský kraj přispěl obci se 150 obyvateli na rekultivaci rybníka částkou zhruba šest set tisíc korun, což dělá asi sedmdesát až osmdesát procent z celkové ceny díla. Podpora kraje potěšila zejména starostu vesnice, který je rád, že lidé rybník více využívají. 

"V první řadě byl chtěl Středočeskému kraji poděkovat za velkou finanční pomoc. Zpočátku jsme to brali jako zkrásněný tohoto místa. Ale samozřejmě jsme ho chtěli dát do takového stavu, aby bylo i provozu schopné. Poslední dobou zjišťujeme, že se využívá i ke koupání," doplnil Radek Křivánek, starosta obce Štipoklasy.

Nyní zbývá jen vyčistit rybníček poslední. Kdy se ale na něj dostane, starosta nedokázal říci. Nyní totiž před ním stojí také důležitý - podle jeho slov historicky největší projekt, což je centrální odkanalizování obce. I zde by uvítal spolupráci Středočeského kraje.

Reklama

Mohlo by Vás zajímat


Nejnovější zprávy Středočeský kraj


Nejčtenější zprávy

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu