• Načítám...
>

Skanzen mapuje historii elektrického proudu

Historie elektrického proudu, ale i několik desítek let staré spotřebiče. To vše je k vidění v Elektroskanzenu Čechův mlýn. Ten se nachází v malebné vesničce Šlovice.

Reklama

Na 77. říčním kilometru řeky Berounky se v původní stavbě mlýna a elektrárny nachází Elektroskanzen Čechův mlýn. Objekt byl v roce 2009 prohlášen za kulturní památku ČR a v roce 2010 byl v anketě vyhlášené regionálním týdeníkem zvolen za jeden ze "7 divů Rakovnicka“. K vidění tu je několik stovek exponátů, od drobných elektrospotřebičů, přes historické vypínače a žárovky, až po motory.

"Tak jako si představíte skanzen, kde jsou budovy, jako například v Kouřimi, tak tady je zase elektrotechnika a jsou tady původní stroje a dodávají se také další věci, když přijde návštěvník, aby toho viděl co nejvíc a aby to dohromady ladilo," řekl Petr Čech, majitel skanzenu. 

Vystavena je tu mimo jiné svářečka, mandl, pračka nebo doutníkový lux známý z knih Oty Pavla. Část expozice je věnována také nejvýznamnějšímu českému elektrotechnikovi Emilu Kolbenovi.

"Já si myslím, že náš národ by měl toto více slyšet, aby byl hrdý na to, že jsme měli tyto fantastický lidi a říkám dětem, to byli naši předkové, kteří byli tak šikovní, že to, co tady vidíte, dělali v těch továrnách sami," řekl Petr Čech.

Největším lákadlem je generátor, který tu je umístěný již od roku 1911 a dodnes láká k návštěvě nejen odborníky z celého světa, ale také např. studenty. Elektroskanzen nemá pevnou otevírací dobu. Navštívit ho můžete vždy po předchozí telefonické domluvě. 

Reklama

Mohlo by Vás zajímat


Nejnovější zprávy Středočeský kraj


Dnešní premiéry

Nejčtenější zprávy

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu