• Načítám...
>

Sokolská župa Blanická oslavila 120 let své existence

Sokolská župa Blanická letos slaví 120 let své existence. Při této příležitosti její představitelé představili obnovený prapor župy jako součást její identity. Snažili se přitom zachovat maximální věrnost původnímu praporu, přestože to nebylo vůbec snadné, neboť dobové fotografie se bohužel nedochovaly. Na pomoc tak musely přispěchat konzultace s odborníky. Nový prapor bude župa využívat při společenských, kulturních a sportovních událostech. V čem spočívá kouzlo být Sokolem a jak se k organizaci staví dnešní mladá generace? Dozvíte se v naší reportáži!

Reklama

V rámci oslav 120 let existence představila Sokolská župa Blanická obnovení praporu. U slavnostního aktu byla přítomna i hejtmanka Středočeského kraje Jaroslava Pokorná Jermanová. A protože historický prapor se nedochoval a k dispozici nebyly ani žádné fotografie, byla to pro místní jednotu skutečná výzva.

"Udělali jsme na to takovou tří - čtyřčlennou komisi v předsednictvu, kde jsme navrhli nějaký náš koncept a zadali jsme to firmě, která se zabývá výrobou praporů. Náš návrh nějakým způsobem zkonzultovali s heraldikem a dali nám její úpravu," řekl Zdeněk Balík, starosta Sokolské župy Blanické. 

Prapor bude pak využíván při společenských, kulturních a sportovních událostech. 

"28. října 2020 se sejdeme na Blaníku, tam si každý vystoupá podle svého a sejdeme se tam v 11 hodin, kde uctíme památku založení Československa, potažmo České republiky," řekl Zdeněk Balík. 

Sokolská organizace si získala srdce mnoha tisíců cvičenců po celém Česku. Mezi nimi je i současný starosta tělocvičné jednoty Pyšely Jaroslav Chalupa, který lásku k Sokolu podědil.

"Oba dědové byli sokolové, můj táta byl sokol, strýcové byli sokolové a všichni cvičili v tomto zařízení. Z jejich vyprávění a vzpomínek člověk získá pocit, že by měl v té práci pokračovat," řekl Jaroslav Chalupa, starosta tělocvičné jednoty Pyšely. 

Sokolská župa Blanická nyní vykročila do dalšího období, které bude jistě i díky podpoře Středočeského kraje stejně tak úspěšné, jako těch předešlých 120 let. 

Reklama

Mohlo by Vás zajímat


Nejnovější zprávy Středočeský kraj


Nejčtenější zprávy

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu