• Načítám...
>

Obce trápí mnoho společných problémů

Středočeské obce trápí mnoho společných problémů. Například enormní zatížení místních silnic zejména nákladní dopravou, sucho, ale také rozpočtová určení daní, která znevýhodňují ty obce mající na svém území obyvatele s trvalým pobytem mimo obec.

Reklama

Priority středočeských obcí jižně od Prahy jsou jasné. Dálnice D3 a vodovodní přivaděč. Kromě toho ale obce trápí mnoho dalších problémů, které mají společné a které, jak doufají hlavně obce vzdálenější od Prahy, budou moci řešit také s novým vedením kraje. Například enormní zatížení místních silnic zejména nákladní dopravou. 

"Bylo by třeba se zaměřit také na silnice druhé a třetí třídy, které na tom v mnoha případech nejsou dobře. To by měla být priorita krajského vedení," upozornil Jiří Slavík, starosta Votic.

"Také by se mělo vedení kraje zaměřit na to, co nám po těch silnicích jezdí, protože tady vidím padesáti tunová nákladní auta, která nám ničí komunikace. Některé z nich byly nedávno opraveny a jsou zase zničeny. Takže se trošinku obávám, aby se vedení kraje nezaměřilo jen problémy a rozvoj obcí kolem Prahy," zdůraznil Karel Babický, starosta Zvěstova.

"Je tady obrovský hluk a provoz. Máme školu u silnice, a když chtějí děti na oběd, tak ji musí přejít na druhou stranu. Přechází ji tak čtyřikrát denně. Občané ji také složitě přechází když chtějí na obecní úřad. Tento problém se táhne už třicet let," popsal Ivan Novák, starosta Olbramovic.

Opravy a budování silnic je ovšem běh na dlouhou trať. Mnoho starostů proto vidí řešení i v železniční dopravě. Například ve Voticích bojují za nový terminál, který by mohli využívat i místní obyvatelé. Nový dvoukolejný koridor by měl totiž v regionu fungovat už za dva roky. 

"Dopravní terminál, který vlastně není terminálem, ale přestupním místem na rychlík nemá na Veselce dostatečnou kapacitu a my bychom ho rádi doplnili o Votice. Děláme v tom potřebné kroky a věřím, že nás v tom nové vedené kraje podpoří," popsal Jiří Slavík, starosta Votic.

Velkým společným tématem, se kterým ovšem kraj nemá mnoho možností jak pomoci, je pak neřešený problém s trvalým a přechodným bydlištěm. Mnoho obcí má na svém území většinu roku obyvatele, kteří jsou hlášeni v hlavním městě. Obec má pak problémy pokrýt finanční náklady spojené se všemi službami. 

"V obcích jsou pražští důchodci, kteří tady mají ty své chalupy a samozřejmě jsou trvale hlášeni v Praze. Na celém území naší obce máme 120 domů, kde jsou trvale hlášeni obyvatelé a 160 domů, které jsou k rekreačnímu využití," upozornil Karel Babický, starosta Zvěstova.

Peníze jsou ale přidělovány obcím na základě počtu obyvatel s trvalým pobytem. Využíváním místních služeb a vybavenosti tak obecní úřady přicházejí o desítky tisíc korun ročně. To je pak v rozpočtech malých obcí už hodně znát. 

Reklama

Mohlo by Vás zajímat


Nejnovější zprávy Středočeský kraj


Dnešní premiéry

Nejčtenější zprávy

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu