• Načítám...
>

V Sázavském klášteře odkrývají fresky

Sázavský klášter patří k nejstarším, mužským klášterům v Čechách. Návštěvníci zde mohou navštívit mariánskou kapitulní síň s výzdobou z první poloviny 14. století. Národní památkový ústav v klášteře aktuálně pokračuje v odkrývání barokních fresek na jeho chodbách. Církev, která je spolumajitelem Sázavského kláštera, renovuje místní kostel.

Reklama

Sázavský klášter patří k nejpozoruhodnějším místům v Čechách. Památka je úzce spjata s životem a dílem svatého Prokopa, patrona České země. Ten jej společně s knížetem Oldřichem v jedenáctém století založil. Oldřich později klášter povýšil na benediktinský. Postupně byl poté nově postaven v gotice a přestavěn v baroku. Aktuálně  se na chodbách kláštera pracuje na odkrývání barokních fresek, které znázorňují  jeho založení.  A také se zpracovávají některé motivy ze života svatého Prokopa. 

"Nejkrásnější fresku máme přímo nad sebou. Týká se založení Sázavského kláštera. Můžete na ní vidět knížete Břetislava I., biskupa Šebíře, poustevníka Prokopa a Pannu Marii.  Znázorňuje kladení darovací smlouvy na oltář Panny Marie. Dále je tu freska, kde Prokop orá s ďáblem. Jedná se o pověst popisující vyorání brázdy s čertem zapřaženým v pluhu," upozornil Jaroslav Nikodem, průvodce.

Celkem se fresek na chodebních stropech ukrývá dvacet šest. Zamalovat je nechali první soukromí majitelé kláštera v josefínské době. Údajně jim prý vadila biblická hesla a přikázání jako například "nepokradeš", která byla připsána k malbám. V budoucnu by se mělo podařit odkrýt všechny, záleží ale na financích. Zatím mohou návštěvníci spatřit šest výjevů ze života svatého Prokopa na Sázavě. Kromě toho mohou navštívit také nejvzácnější středověký prostor uvnitř kláštera. Hovoříme o kapitulní síni, která je zajímavá především díky gotickým freskám z první čtvrtiny čtrnáctého století. 

"Máme tady Madonu Sázavskou v požehnaném stavu, tedy v očekávání. A pak tu máme Madonu Sázavskou kárající čili hrozící. Vede Ježíška za ruku, což se nikde jinde vůbec nevidí, jen na Sázavě. A pak tu máme unikátní Klanění tří králů, ale ne těch biblických nýbrž českých králů. Jsou to Lucemburkové. Jan Lucemburský, Karel IV. a Václav IV.

Majitelé Sázavského kláštera jsou v současnosti dva, stát a církev. Ta vlastní kostel a místní faru a v současnosti nechává církevní části kláštera renovovat, a to v rámci evropských projektů. Na místě také pracují archeologové, kteří zkoumají nově odhalené románské stavební základy. 

Reklama

Mohlo by Vás zajímat


Nejnovější zprávy Středočeský kraj

Nejčtenější zprávy

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu