• Načítám...
>

Nová koalice jednala o programovém prohlášení

Nově se rýsující středočeská koalice v minulém týdnu intenzivně jednala o krajských prioritách a pracovala na programovém prohlášení. Podle budoucí hejtmanky Petry Peckové probíhala jednání bez problémů a v koalici panovala na probíraných tématech většinová shoda.

Reklama

Nově zvolení zástupci čerstvé středočeské koalice minulý týden pracovali na programovém prohlášení a koaliční smlouvě. Na jednotlivých jednáních, která probíhala každý den, se členové zabývali prioritami kraje resort po resortu. Podle budoucí hejtmanky Petry Peckové zatím mezi členy panuje všeobecná shoda. 

"Je to velmi konstruktivní. Překvapuje mě velká odbornost některých lidí, kteří jsou politiky a budou to mít na starosti v rámci svého politického gesce. Ale přitom opravdu té oblasti rozumí, mají vize a vědí jak jich docílit. A přitom jsme se zatím na ničem nesekli, nad ničím jsme se neporafali," říká budoucí hejtmanka Petra Pecková. 

Společné záměry obsažené v programovém prohlášení koaliční partneři představí veřejnosti. Na samotný podpis koaliční smlouvy se ale bude ještě čekat. Musí ho ještě schválit jednotliví koaliční partneři, konkrétně u Pirátů to podle všeho potrvá nejdéle. Lídr středočeských Pirátů Jiří Snížek je navíc zatím v karanténě. 

"Za nás chodí na jednání zástupci fyzicky, já se připojuji online. Pak o tom bude hlasovat středočeské fórum Pirátů, což je osmdesát čtyři lidí. My to plánujeme tak, že bychom to předložili krajskému fóru a potom to krajské fórum po deseti dnech o tom hlasovalo. Respektive za deset dní by to bylo odhlasované," říká Jiří Snížek, lídr Pirátů. 

Ve hře jsou navíc ještě dvě stížnosti na výsledek krajských voleb, o jejichž osudu ještě musí rozhodnout Krajský soud v Praze. Kdy dojde k podpisu koaliční smlouvy tak zatím vůbec není jasné. 

"Záleží na tom, kdy bude ustavující jednání zastupitelstva, jestli na přelomu října a listopadu, pokud nedojde k žalobě na výsledek voleb. Nebo až v polovině listopadu, pokud by k té žalobě došlo," říká Věslav Michalik, zastupitel Středočeského kraje. 

Podat návrh na neplatnost hlasování, neplatnost voleb nebo volby kandidáta může každý občan zapsaný do seznamu voličů v některém z volebních okrsků, kde byl člen zastupitelstva kraje volen nebo tam byla registrovaná kandidátní listina dané politické strany. Soudy pak mají na rozhodnutí až dvacet dnů. 

Reklama

Mohlo by Vás zajímat


Nejnovější zprávy Středočeský kraj


Dnešní premiéry

Nejčtenější zprávy

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu