• Načítám...
>

Kraj a Praha chtějí těsněji spolupracovat

Vedení Prahy považuje výsledky středočeských krajských voleb jako významný krok k posílení spolupráce mezi krajem a metropolí. Vznik širší koalice vnímá jako příslib zrychlení spolupráce v oblastech, které jsou pro Prahu a Středočeský kraj klíčové.

Reklama

Nová éra spolupráce mezi Prahou a Středočeským krajem. Tak předpokládá vedení Prahy, že se bude nyní vyvíjet vztah nově zvolených zástupců kraje a metropole. Volební úspěch Starostů a nezávislých a nové působení Pirátů v krajském zastupitelstvu by měla značně zjednodušit komunikaci. Obě strany se shodnou na tom, že je třeba postupovat společně v územním rozvoji metropolitní oblasti. 

"Na okraji Prahy nám v těch dalších obcích rostou další sídliště. Mají tam územní plány, kde by mohlo do budoucna vyrůst bydlení pro až půl milionu obyvatel. A kam si myslíte, že by ti lidé jezdili do práce? Prostě do Prahy. Je to spolupráce ve školství, protože ty obce, které jsou za Prahou, tak mnohdy nemají školy, nemají občanskou vybavenost. To znamená, že nemají zdravotnictví, nemají sociální systémy," říká Petr Hlubuček, náměstek primátora hl. m. Prahy. 

Mnoho společných témat spojuje Prahu a Středočeský kraj také v oblasti zdravotnictví, inovací i v sociální politice. Velkým společným tématem je pak hlavně doprava a to například dostavba Pražského okruhu nebo výstavba nových P+R parkovišť. Zástupci nové krajské koalice připouštějí v těchto bodech mnohem těsnější spolupráci. 

"My nejsme soupeři a budeme spolu spolupracovat. Bude se to zakládat na doporučení odborníků, jak by se ten region měl rozvíjet. Na rozdíl od toho předchozího tam nebudou rozpory," říká Jiří Snížek, předseda krajského sdružení.

Zároveň ale zástupci kraje připomněli, že nechtějí jednotlivé problémy řešit čistě stranicky. Zejména Starostové preferují věcnou spolupráci bez zbytečného politikaření. 

"Pro nás je důležité, aby ten partner na druhé straně, ať už je ze STAN, z Pirátů, z ODS nebo z jakékoliv strany, tak aby byl ochoten spolupracovat. Abychom řešili věci věcně a nepolitikařili. To je věc, které bych se chtěl já osobně vyhnout. Ale v každém případě vnímám to, že v současném složení vedení Prahy a nově zvoleném zastupitelstvu kraje ten prostor pro výrazně lepší spolupráci je," říká budoucí radní Petr Borecký.

Náměstek Hlubuček už vyzval zástupce nové koalice ke společné schůzce, která by se týkala právě budoucí spolupráce v rámci regionálního rozvoje. Na ní by si ještě před krajským ustavujícím zastupitelstvem měly strany vyjasnit své postoje a priority v této oblasti.  

 

Reklama

Mohlo by Vás zajímat


Nejnovější zprávy Středočeský kraj


Nejčtenější zprávy

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu