• Načítám...
>

Bazilika sv. Václava připomíná bratrovraždu

Bazilika sv. Václava ve Staré Boleslavi dodnes připomíná tragickou smrt českého knížete a patrona národa svatého Václava. Právě na místě dnešní baziliky stál kostel svatých Kosmy a Damiána, do kterého se marně snažil Václav ukrýt před Boleslavovými ozbrojenými druhy. Ti ho před dveřmi kostela zavraždili. Tělo Václava se pak po letech navrátilo zpět do Prahy po takzvané královské cestě.

Reklama

Bazilika svatého Václava ve Staré Boleslavi dodnes připomíná tragický osud českého knížete a patrona našeho národa svatého Václava. Právě do Staré Boleslavi byl totiž podle nejznámější legendy pozván svým mladším bratrem Boleslavem a při cestě na ranní pobožnost před místním kostelem byl úkladně zavražděn bratrovými druhy. 

"On přijel do Boleslavi za svým bratrem, možná dokonce na křtiny jeho syna. To se bohužel neví přesně, ty prameny to nepotvrzují, ale podle legendy ano. On před těmi útočníky prchal ke kostelu, ale do toho kostela se nedostal. Říká se, že sahal za kliku, ale že kostel byl pravděpodobně zamčený. Oni ho ubili před tím kostelem, pak to tělo ještě překryli nějakou pokrývkou," řekl David Černý, publicista a spisovatel. 

Prahu a Starou Boleslav spojovala stará zemská stezka, tedy obchodní trasa, kterou také využil kníže Václav na své poslední cestě do Staré Boleslavi. Právě tudy pak také převáželi ostatky svatého Václava zpět do Prahy. Dodnes se ve Staré Boleslavi konají tzv. mariánské poutě, které navazují na ty svatováclavské, ale odkaz svatého Václava je s nimi stále spjat. 

"Od 17. století, kdy císař Rudolf uznal Palladium české jako ochranný obraz království českého, se konaly poutě k Palladiu, které vycházely z Prahy. A protože Palladium je mariánský obraz, který podle legendy dostala sv. Ludmila - babička sv. Václava od sv. Metoděje, tak ty poutě jsou vlastně mariánské, ale udržuje se v nich odkaz sv. Václava," řekl David Černý. 

Na místě kostela svatých Kosmy a Damiána, který byl svědkem smrti nejznámějšího českého světce, dnes stojí kostel jiný. Kostel byl ale svatému Václavovi zasvěcen, ve čtrnáctém století byl pak goticky přestavěn. Právě od něj pak vedla královská cesta až do Prahy, po jejíž původní trase jsou v upomínku vystavěny desítky barokních kapliček. 

Reklama

Mohlo by Vás zajímat


Nejnovější zprávy Středočeský kraj


Dnešní premiéry

Nejčtenější zprávy

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu