• Načítám...
>

Mělnická knihovna otevřela své nové prostory

Mělník začátkem prosince otevřel nové sídlo městské knihovny. Nevyhovující prostory ve vile Karola, tak nahradilo místo v budově bývalého obchodního centra na Náměstí Karla IV. Celkové náklady na přestěhování se vyhouply na dvacet milionů korun.

Reklama

Mělničtí milovníci knih se teď mohou radovat. K dispozici totiž mají nové prostory místní městské knihovny, která se díky vládním rozvolněním mohla začátkem prosince otevřít veřejnosti. Nové útočiště našla v budově na Náměstí Karla IV.

"Knihovna je přemístěna do prostor bývalého obchodního centra, které byly dlouhou dobu nevyužity, protože je dnes jen malý zájem provozovat obchod ve druhém patře. Knihovna dříve sídlila ve vile Karola. Ale byly tam pro ni nevyhovující podmínky. Jednak se tam nevešla, a jednak tam chyběl bezbariérový přístup. Tak jsme se rozhodli pro adaptaci těchto, nových prostor," uvedl Milan Schweigstill, místostarosta města Mělník.

Ty jsou teď mnohem větší a návštěvníci si také mohou užít nové vybavení v podobě čítárny, nebo stolů s počítači. Počítá se také s nejmenšími čtenáři. V nové knihovně se budou moci pořádat také přednášky, čtení a semináře.

"Máme jeden otevřený prostor, a ta oddělení na sebe navazují. Nyní sice stojíme v dětském oddělení, ale tento prostor navazuje na oddělení pro dospělé a studovnu. Je zde jeden centrální, výpůjční pult. Krásně se zvedla také úroveň vybavení knihovny. Ve vile Karole nebylo místo na to, abychom tam měli prostor pro čtenáře. Kdežto tady, když se podíváte do studovny, tak tam uvidíte stolečky, pohodlná křesílka. Jsou zde i stolky na počítače pro čtenáře. I v dětském oddělení je nábytek přizpůsobený věku malých čtenářů. Děti si zde mohu sednout a mají tady i další herní prvky," popsala Hana Lumpeová, ředitelka Městské knihovny Mělník.

Původní sídlo, vila Karola, teď projde rekonstrukcí a bude zřejmě sloužit jako pobočka místní základní umělecké školy. Nové prostory, které bylo třeba uzpůsobit a také nové vybavení vyšlo město na zhruba dvacet milionů korun.

Reklama

Mohlo by Vás zajímat


Nejnovější zprávy Středočeský kraj


Dnešní premiéry

Nejčtenější zprávy

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu