• Načítám...
>

Kraj kritizuje antigenní testování ve školách

S žádostí o možnost testování dětí ve školách PCR testy se na Ministerstvo zdravotnictví obrátila hejtmanka Petra Pecková. Připojil se k ní také pražský primátor Zdeněk Hřib. Antigenní testy, které se používají ve školách, jsou podle nich velmi nekvalitní.

Reklama

Testování antigenní metodou ve školách kritizuje vedení Středočeského kraje. Podle hejtmanky Petry Peckové jsou tyto testy nekvalitní a vykazují nepřesné výsledky.

"To antigenní testování ukazuje, že víme, že nic nevíme. Tak bych to asi shrnula, protože z 56 600 dětí v pondělí bylo pozitivních 23, což je necelé půl promile. Ale když se poté konfirmovaly ty antigenní testy ještě testy PCR , tak se ověřilo, že pozitivních ve skutečnosti bylo jen 8 a dalších 15 bylo negativních. Ten antigenní test ukázal falešnou pozitivitu," řekla Petra Pecková, hejtmanka Středočeského kraje. 

To představuje jak pro děti tak i rodiče psychickou zátěž a především nutnost podstoupení dalších testů na nemoc Covid - 19.

"Ty děti musely ráno opustit školu, musely odejít z toho kolektivu a pak se svými rodiči jet na PCR testování a pak čekaly na výsledek do druhého dne, rodiče samozřejmě v nervozitě, zda dítě je nebo není pozitivní, aby se následně ukázalo, že není. To není fajn, aby zažívaly děti i jejich rodiče," řekla Petra Pecková.  

Slova středočeské hejtmanky potvrzuje i pražský primátor Zdeněk Hřib. Společně se proto obrátili na Ministerstvo zdravotnictví a žádají možnost PCR testování ve školách.

"Z mého pohledu by měly být používány neinvazivní testy PCR už k tomu primárnímu testování. V tomhle smyslu jsme poslali i dopis za Prahu a Středočeský kraj na Ministerstvo zdravotnictví a já pevně doufám, že ministerstvo umožní to testování PCR poolingovými testy s tím, že zajistí i jejich úhradu," řekl Zdeněk Hřib, primátor hl. m. Prahy. 

Pokud by Ministerstvo zdravotnictví žádost vyslyšelo, je vedení Středočeského kraje i Prahy připraveno zajistit v nejbližších dnech jak distribuci testů, tak i logistiku spojenou s odběry.

Reklama

Mohlo by Vás zajímat


Nejnovější zprávy Středočeský kraj


Dnešní premiéry

Nejčtenější zprávy

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu