• Načítám...
>

Vědecká knihovna v Kladně má nový depozitář

Středočeská vědecká knihovna má nový depozitář. Z externích skladů a částečně ze skladu příručního v hlavní budově se do nového centrálního přesune asi 480 tisíc knihovních jednotek. Cílem je fond Středočeské vědecké knihovny lépe ochránit, využít a zpřístupnit.

Reklama

Tři podlaží o celkové rozloze 2000 m2. Tak vypadá nový centrální depozitář Středočeské vědecké knihovny v Kladně s kapacitou 809 000 knihovních jednotek. Stavba, kterou podpořilo středočeské vedení, trvala 19 měsíců.

"Já jsem nesmírně ráda, že tento depozitář Středočeská vědecká knihovna má, protože každý kdo pracuje v nějaké instituci, která má ze zákona třeba povinnost archivovat nebo něco skladovat a nějak s tím nakládat, ví, jak je nesmírně složité najít vhodné skladovací nebo archivní prostory," říká Petra Pecková (STAN), hejtmanka Středočeského kraje. 

Hlavním iniciátorem výstavby nového depozitáře byl od roku 2006 tehdejší ředitel knihovny.

"Já z toho samozřejmě velkou radost mám, protože knihovna má řádově 125 let a nikdy za tu dobu své historie neměla odpovídající sklady svým potřebám, ať už to byla knihovna městská, později byla knihovnou okresní, potom krajskou," sdělil bývalý ředitel SVK, Jiří Mika.

Z externích skladů a částečně ze skladu příručního v hlavní budově se do depozitáře přesunou knihy, svazky periodik, zvukové nosiče a další dokumenty, celkem asi 480 tisíc knihovních jednotek.

"Středočeská vědecká knihovna v Kladně má za úkol regionální funkci knihoven, čili ona obstarává všech těch osm set knihoven a tento depozitář jí umožní velmi efektivně spolupracovat s těmi jednotlivými knihovnami," upřesnil radní Středočeského kraje, Václav Švenda (TOP 09).

"Knihovna strašně ulehčí práci knihovníkům, ale zejména v první řadě obyvatelům Kladenska a obyvatelům Středočeského kraje, protože urychlí výpůjčky," dodal současný ředitel SVK, Tomáš Vondrášek.

Knihovní fond se do nového objektu přestěhuje z šesti dosavadních externích skladů. Zahájení stěhování knihovního fondu se předpokládá koncem léta roku 2021, samotné předání skladů je pak plánováno na konec roku.

Reklama

Mohlo by Vás zajímat


Nejnovější zprávy Středočeský kraj


Dnešní premiéry

Nejčtenější zprávy

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu