• Načítám...
>

Nový most v Loukově už slouží lidem

V Loukově na Mladoboleslavsku byl slavnostně otevřen nový most. Stavba vedoucí přes řeku Jizeru nahradila staré mostní provizorium z roku 1985. Práce na mostě, které trvaly asi rok, přišly na zhruba 70 milionů korun.

Reklama

Asi rok museli řidiči jezdit do zaměstnání nebo za příbuznými po objížďce přes Svijany. Nyní nejen lidem v Loukově na Mladoboleslavsku slouží nový most přes řeku Jizeru. Tato nová moderní stavba nahradila staré místní provizorium z roku 1985. Slavnostního otevření mostu se zúčastnili zástupci Středočeského kraje. 

"Tento most je opravdu krásný, pracovali na něm památkáři a architekti si opravdu dali záležet. Je to opravdu moc hezký most, který tvoří takovou bránu u vstupu do Loukova", chválila stavbu hejtmanka Středočeského kraje, Petra Pecková (STAN).

"Nejen samotný návrh architektonický, ale i to provedení je velmi kvalitní. Slušná kamenická práce, to se málokdy vidí a tady tomu jak stavbaři tak projektanti věnovali patřičnou pozornost a to je dobře," ocenil nový most náměstek hejtmanky Středočeského kraje, Martin Kupka (ODS).

Právě s památkáři se během příprav na stavbu vedla jednání. Požadovali totiž, aby most neničil pohled na kostel tyčící se nad Jizerou. Jak dnes vidíme, díky projektantům je očím vše dostatečně na dosah. 

"My jsme k tomu přistoupili nejen z pohledu technického řešení, což je u mostu vždy ta zásadní věc, ale i z toho pohledu, že pro Jizeru nebo Pojizeří jsou typické silniční obloukové mosty. Buď železobetonové prvorepublikové nebo novodobé ocelové," vysvětlila architektka Lucie Krotilová.

Z této logiky vznikl ocelový obloukový most se speciální konstrukcí. Ta se využívá tam, kde není podloží dostatečně stabilní.

"Je složitější ten most umístit a sundat ten most, který tu byl původně. Na to se používal největší kolový jeřáb v České republice, který se z důvodů složitějších základových podmínek musel v hlubině založit tak, aby se nám nepropadl," popsal Jan Freudl, výkonný ředitel SMP CZ.

Podle těch, kteří za stavbou z železobetonu a ocelové nosné konstrukce stojí, se jedná o počin zcela bezpečný. Má usnadnit a zpříjemnit cestu všem lidem. 

"Popřála bych jim, aby ta cesta, kam jdou, měla vždycky ten správný cíl a nic se jim po cestě nestalo," dodala hejtmanka Středočeského kraje, Petra Pecková (STAN).

Nechť tedy loukovský most plní své poslání a spojuje nejen břehy, ale především lidi!

Reklama

Mohlo by Vás zajímat


Nejnovější zprávy Středočeský kraj


Dnešní premiéry

Nejčtenější zprávy

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu