• Načítám...
>

Žáci soutěžili v bezpečném pohybu na internetu

Středočeský kraj jako jeden z podporovatelů ocenil účastníky soutěže, kterou uspořádal projekt Kraje pro bezpečný internet. Na krajském úřadu si převzali ocenění ti nejlepší, kteří správně zodpověděli otázky týkající se nástrah internetu a bezpečného pohybu ve virtuálním prostoru.

Reklama

Na krajském úřadě se předávaly ceny. Ty si převzali žáci základních a středních škol za úspěchy v soutěži, kterou uspořádal projekt Kraje pro bezpečný internet. Smyslem celé akce bylo zvýšit povědomí o tom, jak se bezpečně chovat na internetu a jaká v tomto prostoru číhají nebezpečí.

„Na webu KPBI byly zveřejněny e-learningové lekce a krátké videospoty, ale nejen pro studenty a žáky, ale i pro učitele a sociální pracovníky, policisty, pedagogy. Žáci si mohli vyzkoušet a získali nejdůležitější informace, co se týká chování na internetu. Jak se chovat na sociálních sítích, jak si zabezpečit počítač, telefon, tablet, prostě všechno, kde je přístavný internet,“ říká garant projektu Petr Doležal.

V rámci několika kategorií pak účastníci zodpovídali otázky, které se dotýkaly nově nabytých vědomostí v této oblasti. Po dvaceti správně zodpovězených otázkách pak na ty úspěšné čekal mnohem složitější kvíz, kde se okruhy týkaly kyberšikany, sociální sítě a kyberbezpečnosti.

„Ve Středočeském kraji, ale i v celé republice je bezpečnost na internetu dominantním tématem a po shlédnutí filmu V síti se asi všichni shodneme na tom, že je potřeba v této věci něco dělat. Tato akce má ocenit děti a celé školy za to, že přistupují zodpovědně ke vstupování na bezpečný internet nebo bezpečně přistupují do toho virtuálního prostředí,“ říká Milan Vácha (STAN), radní Středočeského kraje.

Do projektu byla zapojena také Policie české republiky. Podle vedení krajské policie číhá v kyberprostoru na neznalé uživatele hned několik zásadních nebezpečí, se kterými se policisté setkávají poměrně běžně.

„Tím nejsložitějším současným je, co se tedy týká dětí, je kyberšikana. Ale objevují se internetové podvody, což je dnes běžné. Objevuje se pornografie a další věci, takže si myslím, že to jsou ty nejzávažnější věci,“ říká Václav Kučera, ředitel Krajského ředitelství policie Středočeského kraje.

Řešení těchto kriminálních činů navíc není vůbec jednoduché, internetoví hackeři jsou leckdy velmi vynalézaví a lidé, kteří na internetu například naletí podvodníkům, se s tím neradi chlubí a tak leckdy vůbec celou událost nenahlásí. Podle policie je důležité si uvědomit, že na internetu člověk pracuje s vlastní identitou a měl by si co nejdůkladněji ověřit s kým je v kontaktu.

Reklama

Mohlo by Vás zajímat


Nejnovější zprávy Středočeský kraj


Dnešní premiéry

Nejčtenější zprávy

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu