• Načítám...
>

Kraj shrnul průběh pandemie koronaviru

Středočeský kraj bilancoval celý průběh pandemie koronaviru, která ovlivnila veřejný život na zhruba rok a půl. Kraj shrnul všechny kroky, které v průběhu zavedl a také sečetl finanční dopady na rozpočet kraje.

Reklama

Středočeský kraj zhodnotil na tiskové konferenci celý průběh pandemie koronaviru, která zasáhla veřejný život na zhruba rok a půl. Hejtmanka Petra Pecková shrnula kroky, které kraj postupně realizoval. Aktuální situaci ohledně nemocnosti pak zhodnotil radní pro oblast zdravotnictví Pavel Pavlík.

„V současné době máme aktuálně devět set osmdesát čtyři nemocných, z toho ve středočeských nemocnicích je hospitalizováno třináct pacientů, na intenzivních lůžkách šest a dva z toho jsou na plicní ventilaci,“ říká Pavel Pavlík (ODS), radní Středočeského kraje.

Vedení kraje připomnělo také studii, která hodnotila způsoby testování u dětí v předurčených základních školách. Těch v nejtěžším průběhu pandemie fungovalo v kraji devadesát a docházelo do nich více než šestnáct set dětí pracovníků v tzv. první linii. Jak to bude s testováním dětí do budoucna, zatím není jisté, ucelená koncepce ze strany státu prý stále chybí.

„Zatím je zamýšleno, že se opustí systém testování prostřednictvím soukromých poskytovatelů testů, soukromých laboratoří a že se vytvoří páteřní síť testování. Myslíme si, že to už tady jednou bylo a ten úmysl vytvořit páteřní síť testování ve zdravotnických zařízeních příliš nevyšel," říká hejtmanka Petra Pecková (STAN).

Pandemie se také zásadním způsobem podepsala na příjmech a výdajích kraje, už dříve vedení avizovalo, že na výpadek bude muset reagovat. Celkem stála pandemie na extra výdajích téměř jednu miliardu korun.

„My jsme museli přijmout různá opatření. V roce 2020 se především šetřilo a to tím, že jsme snížili naše příspěvky pro naše příspěvkové organizace. Pomohli jsme si významně tím, že byl přebytek hospodaření z roku 2019 a také tím, že byly odloženy některé investiční akce na letošní rok," říká Věslav Michalik (STAN), náměstek hejtmanky Středočeského kraje.

Velké ztráty utrpěla krajská veřejná doprava. Bude kvůli tomu nutné některé spoje zrušit, sloučit a také zdražit jízdné. Drtivě se pandemie podepsala také na turismu a kultuře. Celkový pokles návštěvnosti oproti roku 2019 je více než padesáti procentní. Nejhůře nesla situaci divadla, která evidují pokles návštěvnosti až o sedmdesát procent. Kraj se proto bude snažit pomoci ztráty nahradit, cestou nefunkčních voucherů už ale nepůjde. Pomoci by měla propagace, kampaně a například také Středočeské kulturní léto, které nabídne koncerty a představení. O akci bude kraj ještě informovat.

Reklama

Mohlo by Vás zajímat


Nejnovější zprávy Středočeský kraj


Dnešní premiéry

Nejčtenější zprávy

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu