• Načítám...
>

Krajský úřad pořádá Letní školu územního plánování

Starostové a zastupitelé obcí se mohou dozvědět více o územním plánování, a to díky Letní škole územního plánování, kterou pořádá Středočeský kraj. Škola se bude skládat celkem ze tří přednášek a navštívit ji můžete buď osobně nebo online.

Reklama

Letní škola územního plánování. Tak tu si pro zastupitele obcí, ale také pro širokou veřejnost připravil Středočeský kraj.

"Má to za cíl vzdělat zastupitele obcí, aby si uvědomili, jaká je jejich role, jakou mají velkou moc v tom, jak mohou ovlivnit výstavbu ve Středočeském kraji. Středočeský kraj roste tempem 16 tisíc lidí za rok. Je tady dva tisíce stavebních řízení ročně. A právě zastupitelé obcí jsou ti, kteří mohou velmi ovlivnit, jak bude jejich obec vypadat. Jestli ta komunita bude soudržná, jestli ty domečky budou blízko nebo daleko od sebe, jestli tam bude škola, a tak dál. A na to by všechno měla odpovědět ta škola územního plánování," konkretizoval Jiří Snížek, náměstek hejtmanky Středočeského kraje.

Přednášky budou celkem tři. Přednášejícími budou manželé Záhumenští a prostor bude i pro dotazy.

"Města a obce se budou potýkat se snížením příjmů do svých rozpočtů, a tak si jen těžko mohou dovolit výstavbu, která by nezohlednila dostatečnou kapacitu vodovodu nebo kanalizace nebo dostatek míst ve škole. A nástroje, které vlastně obce mohou využít, ty budou předmětem těch tří setkání. Tím základním nástrojem je kvalitní územní plán. Tomu se budeme věnovat na prvním setkání. Někdy ale zastupitelé zdědí takový plán, který neobsahuje dostatečnou regulaci, a pak je potřeba ho změnit. Takže jak ho změnit, aby se obce vyhnuly hrozbě hrazení náhrad vlastníkům pozemků, tak tomu se budeme věnovat na tom druhém setkání. A vhodným nástrojem jsou také smlouvy s investory. A na třetím setkání se budeme věnovat tomu, čemu se vyhnout při jejich uzavírání a na co si dát pozor," popsal David Záhumenský, přednášející.

Seminář bude přenášen živě online, ale navštívit ho můžete i v budově úřadu, pokud si uděláte rezervaci. První seminář je naplánován na čtvrtek 22. července, další pak na 5. srpna.

Reklama

Mohlo by Vás zajímat


Nejnovější zprávy Středočeský kraj


Nejčtenější zprávy

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu