• Načítám...
>

Zámek Veltrusy je celý v novém

Po dlouhých devatenácti letech se pro veřejnost otevřel Zámek Veltrusy. Tato národní kulturní památka nabízí nejen skvostný příklad barokní architektury, ale i největší krajinářský, zámecký park v Čechách.

Reklama

Zámek Veltrusy se nachází v Dolním Povltaví, pouhých 25 kilometrů od Prahy. A měl tak trochu štěstí v neštěstí, když velká voda uspíšila tolik potřebnou rekonstrukci.

"Zámek odstavila z provozu povodeň v roce 2002. Ale tou dobou, už to zámek moc potřeboval, protože už byl ve špatném stavu. Takže probíhala generální rekonstrukce celého zámku, můžeme říci od základů až po střechu. Dělaly se krovy, dělaly se samozřejmě všechny zdi, trámy, štuková výzdoba, výmalby, podlahy, krby, kamna, komíny, prostě úplně všechno," popsal Pavel Ecler, kastelán zámku Veltrusy.

Rekonstrukce si vyžádala 44 miliónů korun a jen restaurátorské práce vyšly na dvacet jedna miliónů. Ale výsledek za to rozhodně stojí.

Brány, zámek svým prvním návštěvníkům, otevřel v sobotu 24. července. A byla to velká sláva. Prohlídky v historických kostýmech, trubači a nechyběla ani My Fair Lady, slavný muzikál, v podání spolku Dámy v sedle, který zde na zámku už dlouhodobě působí.

Spolek, zabývající se barokním ježděním, si nemohl vybrat lepší působiště. Barokních pokladů je tu nepočítaně.

"Jednak je to samotná koncepce, od známého italského stavitele Alliprandiho, ale ještě před tím, než se provedla vlastní stavba, tak ten projekt upravoval druhý, známý architekt, Santini. Takže celková koncepce je rozhodně perličkou. Potom výzdoba některých místností, zejména Sala terreny. A tím unikátem tady jsou zachované textilní a papírové tapety z osmnáctého století," upozornil Pavel Ecler, kastelán zámku Veltrusy.

Aby si návštěvníci mohli všechno jak se patří vychutnat včetně vzpomínek na původní majitele zámku ze šlechtického rodu Chotků nabízí zámek hned tři prohlídkové okruhy.

"První prohlídkový okruh se jmenuje Zlaté časy ve službách císařovny a vrací nás do doby zakladatelů zámku, do osmnáctého století a k návštěvě císařovny Marie Terezie. Druhý okruh, který se jmenuje Rodinný život pana hraběte, představuje takové ty rodinné záležitosti. A třetí okruh, který není v hlavní budově, ale v sousedícím, severozápadním křídle, se jmenuje Aristokracie: začátek konce. No, a jak už sám název napovídá, tak je to ten přelom devatenáctého a dvacátého století s koncem šlechty u nás," konkretizoval Pavel Ecler, kastelán zámku Veltrusy.

Ale to není zdaleka všechno.

"Můžete navštívit výstavu historických kočárů, můžete se projet po krásném parku, téměř tří set hektarovém, koňským povozem.  A pokud přijedete na kole, můžete absolvovat prohlídku s průvodcem po parku se zastaveními u různých pavilonků,"dodala Kateřina Husáková, vedoucí edukačního centra na zámku Veltrusy. 

A kdo se chce seznámit s tím, jak vlastně fungovala a funguje správa a obnova památek, může navštívit unikátní výstavu Laboratorium, což je vlastně naučná dílna památkové péče. 





Reklama

Mohlo by Vás zajímat


Nejnovější zprávy Středočeský kraj


Dnešní premiéry

Nejčtenější zprávy

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu