• Načítám...
>

Dolní Krupá hostila Dny lidové architektury

V obci Dolní Krupá na Mladoboleslavsku se v sobotu 7. srpna na chvíli zastavil čas. Kdo tuto obec navštívil, mohl se vrátit do minulosti, a to díky probíhajícím Dnům lidové architektury. Návštěvníci mohli obdivovat nejen roubenou faru a k ní přiléhající hospodářské budovy, ale poznat i nejrůznější lidová řemesla, poslechnout si lidové hudby a příjemně se zasnít při toulkách do minulosti. Televize Praha byla u toho, a jak to tam vypadalo, vám ukážeme v naší reportáži!

Reklama

První srpnová sobota nabídla, v obci Dolní Krupá na Mladoboleslavsku, Dny lidové architektury.  Pro ty, co se přišli podívat do dávných časů našich předků, byl připraven bohatý program.

„Já začnu u těch nejmenších. Čekají je tady drobné hry a malinká workshopová zastavení. Potom také několik vystoupení folklorního souboru Furiant z nedaleké Malé Bělé a řada dalšího, jako například výstava magistry Berkové Selské brány na Mladoboleslavsku,“ upozornila Kateřina Jeníčková, ředitelka Muzea Mladoboleslavska.

Návštěvníci mohli samozřejmě také obdivovat krásu lidové architektury, zejména dominantní roubenou faru z období baroka, která se přeci jen, v rámci lidového stavitelství, trochu vymyká. 

„Jednalo se o honosnou stavbu v obci, která původně byla navíc omítnuta do takzvaného kožichu. Což znamená, že byla obílena, aby to navozovalo zdání, že ta stavba není dřevěná, roubená, tudíž lacinější, ale že je vystavěna z kamene, takže dražší stavba,“ vysvětlila Kateřina Jeníčková, ředitelka Muzea Mladobleslavska.

A k vidění bylo také hned několik nejrůznějších řemesel.

ANKETA

Dny lidové architektury by se nemohly konat bez podpory Středočeské kraje.

„Středočeský kraj má speciální Fond kultury a obnovy památek, prostřednictvím kterého podporuje všechny typy majitelů památek k obnově a jejich dalšího využití pro veřejnost,“ konstatovala Lucie Cirkva Chocholová, předsedkyně Výboru pro kulturu, cestovní ruch a památkovou péči.

Díky těmto projektům, můžeme stále obdivovat ukázku lidové architektury, a třeba si něco z toho vzít a přenést i do současnosti. 

Reklama

Mohlo by Vás zajímat


Nejnovější zprávy Středočeský kraj


Nejčtenější zprávy

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu