• Načítám...
>

Kraj bude na projekty EU čerpat úvěr

Kraj si bude muset půjčit až šest a půl miliardy korun. Peníze využije na financování projektů z evropských peněz v následujících letech. Celkem bude na spolufinancování potřeba čtyři miliardy korun. Další dvě a půl miliardy pak zajistí cashflow.

Reklama

V příštích letech je potřeba počítat s růstem výdajů, spojených s investicemi a projekty z evropských zdrojů. Středočeský kraj proto už nyní hledá cesty, jak projekty spolufinancovat a bez úvěru to podle vedení kraje nepůjde. Potřeba je sehnat peníze až ve výši šest a půl miliardy korun.

„Mezi roky 2022 až 2026 je ta potřeba Středočeského kraje na spolufinancování evropských projektů někde kolem čtyř miliard. A to jsou peníze, které budeme poptávat u bank. Kromě toho ještě budeme poptávat dvě a půl miliardy korun úvěr, který je ale krátkodobý. V podstatě vykrývá cashflow, protože dnes je systém takový, že nedostanete ty peníze zálohově před tím, než je utratíte, ale nejdříve je musíte utratit a pak teprve dostanete dotaci,“ vysvětloval Věslav Michalik, náměstek hejtmanky Středočeského kraje.

Kraj má v tuto chvíli rozběhnuto poptávkové řízení a rada jmenuje výběrovou komisi, kde budou zastoupeny všechny politické strany, které zasedají v zastupitelstvu. V září by pak mělo být jasné, která banka nabízí pro kraj nejvýhodnější podmínky.

„Zásadní projekty jsou v silniční dopravě. To je něco, co je pořád ve Středočeském kraji velký problém. Ale jsou tam i drobnější projekty, které se týkají zdravotnictví, které se týkají kultury. Chtěli bychom stavět nové kapacity v oblasti sociální péče,“ dodal Věslav Michalik, náměstek hejtmanky Středočeského kraje.

Rozhodnutí, zda kraj půjde cestou úvěru v této výši, ale ještě mají v rukou středočeští zastupitelé. Ti budou muset dát tomuto záměru zelenou. Kraj už v současnosti čerpá půjčku od Evropské investiční banky. Schválenou půjčku má ve výši tří miliard korun.

Reklama

Mohlo by Vás zajímat


Nejnovější zprávy Středočeský kraj


Dnešní premiéry

Nejčtenější zprávy

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu