• Načítám...
>

Kraj bude usilovat o koupi Hrabalovy chaty

Středočeský kraj bude usilovat o koupi Hrabalovy chaty v Kersku. Na svém zasedání to posvětili krajští radní, kteří dali zelenou také zpracovanému návrhu budoucího využití. Nyní bude kraj jednat s majitelem, a také s ministerstvem kultury, které by mohlo pomoci s provozem chystaného památníku.

Reklama

Středočeský kraj bude usilovat o chatu Bohumila Hrabala v Kersku. O koupi objektu, který má stát dvanáct miliónů korun, nyní vedení kraje bude jednat s majitelem. Snahy kraje, o odkup chaty po slavném spisovateli, posvětili krajští radní na svém zasedání.

„Dozvěděli jsme se z tisku o tom, že chata Bohumila Hrabala je na prodej a samozřejmě nás to zaujalo, protože už provozujeme podobné památníky, jako je například Památník Karla Čapka ve Staré Huti u Dobříše. Nebo pečujeme i o odkaz Antonína Dvořáka v Památníku Antonína Dvořáka ve Vysoké. Tak pochopitelně logickým krokem je i péče o odkaz tohoto spisovatele,“ konstatoval Václav Švenda, radní Středočeského kraje.

Středočeský kraj teď čeká na stanovisko ministerstva kultury, s jehož pomocí by chtěl v budoucnu památník provozovat, a to zejména z finančních důvodů. Kraj už má v ruce návrh využití nemovitosti, který schválila krajská rada. Návrh zpracovali pracovníci Polabského muzea.

„Byli jsme se podívat s pracovníky Polabského muzea v této chatě a na základě toho, oni zpracovali zmíněný návrh využití, ve kterém se počítá s vybudováním expozice uvnitř i vně chaty. A rádi by tam také zbudovali objekt se zázemím pro návštěvníky, který by poskytoval i prostor pro nějaké workshopy, setkání studentů, ale i třeba residenční pobyty spisovatelů,“ popsal Václav Švenda, radní Středočeského kraje.

Současným majitelem chaty je syn kerského souseda Zdeňka Eliáše. Ten ji dostal od Hrabala darem, protože se jeho rodina o spisovatele v posledních letech starala. Zda kraj nakonec Hrabalovu chatu koupí nebo ne, rozhodnou až krajští zastupitelé, a to na svém zasedání 25. října.

Reklama

Mohlo by Vás zajímat


Nejnovější zprávy Středočeský kraj

Nejčtenější zprávy

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu