• Načítám...
>

Konal se VI. ročník Velké ceny Hořovic

Na letišti v Tlusticích propukla soutěž Hasičského záchranného sboru Středočeského kraje ve vyprošťování osob z havarovaných aut. Během dvaceti minut museli hasiči dostat figuranta do bezpečí. Připraveny pro ně však byly velmi nelehké scénáře.

Reklama

V prostoru letiště Tlustice u Hořovic se konala krajská soutěž Hasičského záchranného sboru Středočeského kraje. Jednalo se o v pořadí již šestou Velkou cenu Hořovic a tématem bylo vyprošťování osob u dopravních nehod. 

"Bude zde soutěžit celkem dvanáct týmů, z nichž jedenáct je soutěžních, jeden je nesoutěžní. A budou mít každý dvacetiminutový pokus na vyproštění figuranta, potažmo figuranta, který má určitá zranění, takže zraněné osoby z havarovaného vozidla," vysvětlila Tereza Fliegerová, tisková mluvčí HZS Středočeského kraje.

Konkrétní scénář zásahu se hasiči dozvěděli vždy až po odstartování svého pokusu. Po dobu příprav nehody byli nuceni vyčkávat v izolaci. V případě splnění časového kritéria 20 minut, byli následně soutěžící hodnoceni ve třech oblastech.  

"Je to oblast techniky, taktiky a předlékařské péče. S tím, že v oblasti techniky se hodnotí použití prostředků k vyproštění toho figuranta. V oblasti taktiky se hodnotí ten samotný zásah, jak k němu přistupují, jestli je celý správně provedený. A v oblasti předlékařské péče se hodnotí to, jaká je komunikace a vůbec práce s tím zraněným figurantem," doplnila Tereza Fliegerová, tisková mluvčí HZS Středočeského kraje.

Nejdůležitější bylo správně vyhodnotit situaci. A to tak, aby se hasiči co nejefektivnějším a nejrychlejším způsobem dostali k figurantovi, tedy ke zraněné osobě. 

"To, co tady trénují profíci a jedno družstvo dobrovolných hasičů, tak to je kompetence, která je nesmírně důležitá. Prostě vyprošťování z havarovaných aut zachraňuje lidské životy. Velmi rozhoduje rychlost, velmi rozhoduje profesionalita, velmi rozhoduje jejich schopnost se postarat o toho řidiče, nebo spolujezdce i po té stránce zdravotnické. Takže já jsem hrozně ráda, že v rámci krajské soutěže si mohou nejenom zasoutěžit v téhle zručnosti a zdatnosti, ale vlastně i tou soutěží trénovat na svoji profesní činnost, " konstatovala Petra Pecková, hejtmanka Středočeského kraje.

Vyprošťování osob, při dopravních nehodách, je jednou z nejčastějších náplní výjezdů hasičského sboru. Letiště Tlustice u Hořovic hostí soutěž vždy tři ročníky po sobě. Jednou za čtyři roky se pak Velká cena odehrává v Nymburce. 

Reklama

Mohlo by Vás zajímat


Nejnovější zprávy Středočeský kraj


Dnešní premiéry

Nejčtenější zprávy

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu