• Načítám...
>

Stará Boleslav otevřela zrekonstruovanou baziliku

Ve Staré Boleslavi se u příležitosti státního svátku a připomenutí data úmrtí patrona české země knížete Václava, otevřela opravená bazilika, nesoucí jméno právě po tomto českém knížeti. Kníže Václav ve Staré Boleslavi roku 935 zemřel a to tak, že ho nechal zavraždit jeho bratr Boleslav. Uskutečnila se zde slavnostní bohoslužba, při které byly vystaveny unikátní relikvie. Pojďte se společně s námi podívat na sváteční den ve zrekonstruované bazilice svatého Václava.

Reklama

Datum 28. září je pro český národ významným dnem. Právě v tento den, v roce 935, byl ve Staré Boleslavi zavražděn český kníže Václav, který se později stal patronem české země. Na jeho počest se konala, v místě jeho tragického skonu, slavnostní bohoslužba.

Uskutečnila se v bazilice svatého Václava, která byla, po kompletní, dvouleté rekonstrukci, opět otevřena věřícím i široké veřejnosti.

„Bylo zapotřebí dokončit fasády, zejména baziliku odvlhčit, budoval se vzduchový kanál, který má vytvořit lepší klima uvnitř baziliky. Navíc byly restaurovány všechny prvky mobiliáře, které se tady nacházejí,“ popsal Vladimír Kelnar, kanovník kapituly u svatého Víta.

Při této mimořádné příležitosti měli návštěvníci zároveň možnost vidět unikátní relikvie svatého Václava.

„Jde o hermu svatého Václava, která je relikviářovou. Byla zhotovena roku 1486 králem Vladislavem Jagellonským a byly do ní vloženy ostatky svatého Václava. Konkrétně část lebky, dolní čelist. Potom je zde vystaven známý svatováclavský meč, který sloužil také jako korunovační meč českých králů,“ upozornil Vladimír Kelnar, kanovník kapituly u svatého Víta.

Den české státnosti a svátek svatého Václava si nenechala ujít řada významných, politických osobností. Mezi nimi například čestný předseda TOP 09 Karel Schwarzenberg, šéf lidovců Marian Jurečka, hejtmanka Středočeského kraje Petra Pecková nebo zastupitel Středočeského kraje Martin Kupka, který vyzdvihl politický přínos knížete Václava.

„Byl to, v dobrém slova smyslu, evropský politik, který svým významem přesáhl rozměry tehdejšího knížectví, tehdejších českých zemí. V každém případě je to i pro nás dnes vzor toho, že politika se dá dělat na prvním místě jako služba lidem,“ konstatoval Martin Kupka, zastupitel Středočeského kraje.

Přestože pocta svatému Václavu byla letos o něco skromnější, než v předchozích letech, i tak jeho památce vzdala hold zaplněná bazilika. A ti, co se do ní nevešli, tak mohli bohoslužbu sledovat na velkoplošné obrazovce v zahradě za bazilikou. Opět se tak ukázalo, jak důležitou osobností kníže Václav, pro křesťanský svět a celý český národ, ve skutečnosti byl. 

Reklama

Mohlo by Vás zajímat


Nejnovější zprávy Středočeský kraj


Dnešní premiéry

Nejčtenější zprávy

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu