• Načítám...
>

Pavlíkovská rozhledna láká výhledem i dostupností

Ačkoli panuje podzim, stále převládají příjemné a mnohdy prosluněné dny. Proto se nabízí vyrazit do přírody. My jsme navštívili rozhlednu v Pavlíkově, ze které je vidět snad celý svět.

Reklama

Pavlíkovská rozhledna se nachází pod vrcholem Senecké hory v bezprostřední blízkosti Pavlíkova. Veřejnosti byla zpřístupněna v roce 2015 a postavena byla podle projektu Ing. arch. Eugena Točíka.

"Ten jí na počátku nazval jako houba, ona jí i tím tvarem připomíná. To se ale neujalo a v současné době nese název Pavlíkovská rozhledna nebo rozhledna na Senecké hoře," řekl Miroslav Macák, starosta Pavlíkova. 

Rozhledna je vysoká 21,5 m a ke zdolání tam na návštěvníky čeká celkem 104 schodů. Pro možný odpočinek jsou zřízeny i dva vyhlídkové ochozy. Ten první se nachází ve výšce téměř 8 metrů, druhý následně ve zhruba 18,5 metrech.

"Z prvního ochozu není vidět úplně, ale z toho hořejšího ochozu je možné vidět hřebeny Doupovských hor, Krušných hor, je tam samozřejmě Rakovnická kotlina s městem Rakovník," řekl Miroslav Macák. 

Dále rozhledna nabídne výhled na hřebeny Džbánu, Českého středohoří, Křivoklátskou pahorkatinu, Brdy s hradem Radyní a samozřejmě na městys Pavlíkov. Rozhledna je návštěvníkům přístupná zdarma. 

"Přístupná je veřejnosti od toho dubna do října od 9 do 18 hodin. Vzhledem k tomu, že nám počasí v současné době přeje, tak jsme to prodloužili ještě o listopad, takže je tu otevřeno od 9 do 17 hodin," řekl Miroslav Macák. 

Návštěvníci mohou přijet autem přímo až na parkoviště vedle rozhledny nebo mohou zvolit i naučnou stezku.

"Je to cyklostezka z Rakovníka do Pavlíkova. Asi v polovině začíná naučná stezka, jejíž součástí je i samotná rozhledna, kde jsou ty panely, které informují o historii a o současnosti Pavlíkova, takže je součástí stezky a je to krásná procházka. Všem vřele doporučuji," řekl Miroslav Macák. 

Pavlíkovská rozhledna je bezesporu dominantou Pavlíkova a určitě stojí za návštěvu.

Reklama

Mohlo by Vás zajímat


Nejnovější zprávy Středočeský kraj


Dnešní premiéry

Nejčtenější zprávy

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu