• Načítám...
>

U Památníku Vojna u Příbrami vznikla Alej svobody

K 32. výročí obnovení československé demokracie vznikla u Památníku Vojna u Příbrami nová alej listnatých stromů. Dostala název Alej svobody. Jde o symbolické pojmenování, protože byla vysazena v okolí bývalého komunistického lágru. V budoucnu zde vyroste celkem stovka nejrůznějších listnáčů, kde nechybí ani lípa jakožto národní strom. Stromy pomáhala sázet i veřejnost, stačil k tomu rýč nebo lopata. Jak takové sázení vypadalo vám ukážeme v naší reportáži.

Reklama

U Památníku Vojna v Lešeticích u Příbrami oslavili představitelé Středočeského kraje spolu s veřejností obnovení československé demokracie výsadbou stovky listnáčů a založením Aleje svobody.

„Je to projekt, který připravila Nadace Partnerství ve spolupráci s městem Příbram a Hornickým muzeem Příbram zřizovaným Středočeským krajem,“ říká na úvod Josef Velfl, ředitel Hornického muzea v Příbrami.

„Dnes si zde touto akcí připomínáme to, že svoboda a demokracie nejsou hodnoty, které jsou samozřejmé. Jsou to hodnoty, které jsou velmi cenné a snadno se ztrácí a těžko se získávají,“ připomíná radní Středočeského kraje, Václav Švenda.

Pro výsadbu Aleje svobody si organizátoři akce vybrali příhodné místo, kde právě svoboda byla v minulosti citelně potlačována.

„Toto místo bylo vybráno zcela záměrně, protože to byl bývalý lágr, kde se koncentrovali odpůrci komunistického režimu. Byli zde trýzněni a byli využíváni k pracím v uranových dolech,“ vysvětluje Václav Švenda, radní Středočeského kraje.

Myšlenka Aleje svobody vznikla před čtyřmi lety na Řípu při stých oslavách vzniku Československé republiky, proto právě sto stromů. U Příbrami převládaly hlavně javory a lípy. Mezi lipami byl i jeden unikát.

„Právě tady ta první lípa, která se bude vysazovat přímo tady v tom areálu, pochází z roubu asi pět set let staré památné lípy. My těch roubů starých lip a dubů máme teď pár desítek,“ popisuje strategický ředitel Nadace Partnerství, Miroslav Kundrata.

Na výsadku Aleje svobody u Památníku Vojna dorazilo okolo pěti stovek lidí. S nadšením vzali do rukou krumpáče a lopaty a vrhli se do kopání, sázení a zahazování pod odborným dohledem. Pomohli tak zasadit nová semínka svobody a zároveň udělali něco pro přírodu.

Reklama

Mohlo by Vás zajímat


Nejnovější zprávy Středočeský kraj


Dnešní premiéry

Nejčtenější zprávy

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu