• Načítám...
>

Hornický skanzen Mayrau přibližuje práci horníků

Prohlédnout si dochovaný areál černouhelného dolu a seznámit se s prací horníků mohou návštěvníci Hornického skanzenu Mayrau. Ten se nachází nedaleko Kladna a pro své návštěvníky má připravené dva prohlídkové okruhy.

Reklama

Nahlédnout do historie těžby černého uhlí na Kladensku můžete v Hornickém skanzenu Mayrau. Ten se nachází nedaleko Kladna v obci Vinařice v dochovaném areálu černouhelného dolu, kde se mezi lety 1874 a 1997 těžilo uhlí. 

"Hornický skanzen Mayrau ve Vinořicích je jediný černouhelný důl, který mohou navštívit přímo ve Středočeském kraji, jedná se o mimořádnou kulturní památku, která dokumentuje více jak dvou set letou historii těžby černého uhlí tady na Kladensku a je unikátní svými autentickými prostory s dochovanou technikou, předně těžními stroji, máme v ukázce dva parní těžní stroje, jeden elektrický a každý má trošku jiný pohon," řekl Tomáš Voldráb, vedoucí hornického skanzenu.

Unikátem v hornickém muzeu jsou také průvodci. Jedná se o bývalé havíře, kteří návštěvníkům práci v uhelných dolech přiblíží do detailu. 

"Prochází se postupně budovami, tak jako havíř šel na směnu. Není možné projít přímo do dolu, který je zasypán, ale můžete vidět štolu Homoly, aspoň kousek kladenského podzemí, ve kterém je ukázka dvou dobývacích metod. Jinak se prochází přes čisté šatny, řetízkovou šatnu, přes obě jámové budovy, takže vidíte obě těžní věže a je tady i docela zajímavá budova Dýmnice, ve které se cvičili Báňští záchranáři," řekl Tomáš Voldráb, vedoucí hornického skanzenu.

Návštěvníci si mohou vybrat ze dvou prohlídkových okruhů. První trvá přibližně hodinu, druhý pak o dalších 60 minut déle.

"Máme otevřeno celoročně včetně pondělků, což je u muzea poměrně ojedinělé a prohlídka je otevřena každou celou hodinu od 9 do 14 hodin. Samozřejmě máme zimní a letní provoz, takže je tam rozdílná doba otevírání," řekl Tomáš Voldráb, vedoucí hornického skanzenu.

Před návštěvou není potřeba předchozí registrace.  Ve skanzenu se také pořádají výstavy, vzdělávací, kulturní a společenské akce.

Reklama

Mohlo by Vás zajímat


Nejnovější zprávy Středočeský kraj


Dnešní premiéry

Nejčtenější zprávy

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu