• Načítám...
>

Na zámku Loučeň vystavují vánoční stromky

Již počtvrté se dveře Zámku Loučeň otevřely výstavě vánočních stromečků. V každé zámecké komnatě na Vás čeká vždy jiný vánoční stromek se svým příběhem. Od stromečku špičkou dolů, který je maskotem naší vánoční expozice, se vydáte s kostýmovaným průvodcem, kterým je zpravidla jeden z členů knížecí domácnosti, na prohlídku prostor, kde žila knížecí rodina Thurn-Taxisů.

Reklama

Také každý rok přemýšlíte nad tím, jak ozdobíte letos svůj vánoční stromeček? My jsme se vydali na zámek Loučeň, abychom trochu načerpali inspiraci a o pár zajímavých kousků se s vámi teď podělíme. Tak se pojďme podívat. 

"My jsme přišli na výstavu stromečků. Koukám, že jsme tady správně."

"Ano, my už máme čtvrtý ročník Příběhu vánočního stromečku, máme tady 21 + 1 prémiový vánoční stromeček se svým příběhem a to letošní hlavní téma je pocta prvorepublikovému československému průmyslu," řekl Vratislav Zákoutský, kastelán zámku.

"Podle mě jsou první takové princeznovské?"

"Ano, když se dobře podíváte, tak na každém z těch 3 stromečků jsou tři stejné ozdoby. Jsou tam tři oříšky a ty stromečky představují ty šaty, které jsou z toho oříšku. Ty první jsou čarostřelecké, ty druhé jsou ty červánkové, když Popelka říká, že ty měla maminka a poslední jsou svatební. Dále máme stromeček ledkový, který nám ukazuje celé to období adventu, které je o přibývání světla. Proto se postupně zapalují i ty adventní svíčky, je to o slunovratu a návratu toho slunce a světla. U nás v Českých zemích se první elektrické svíčky začaly dělat tzv. hríbiky, které pochází ze Slovenska a po druhé světové válce se začaly vyrábět u nás v Čechách. V 70. letech se pak objevují takové ty krásné barevné lucerničky a dnes si je už zase můžeme koupit, protože se jejich výroba obnovila. V naší prohlídce jsme se posunuli o kousek dál a jsme u největšího stromečku v zámecké jídelně. Letos tady máme stromeček pivovarský, protože ta tradice pivovarnická v Českých zemích je ohromná a koneckonců to Zemské pivo je pojem pro všechna ta světlá piva. Náš hlavní stromeček, který je v zámecké knihovně a kde prohlídka pomalu končí, je pocta českým olympionikům. My jsme letos využili toho, že máme během osmi měsíců dvě olympiády a tady na tom stromečku, kromě takových piktogramů nejúspěšnějších sportů československých olympioniků, najdete také všech 266 medailí, které zatím ti naši olympionici od roku 1918 přivezli," řekl Vratislav Zákoutský, kastelán zámku.

Výstava bude otevřena až do 17. ledna a kromě různých vánočních stromečků si můžete přijet prohlédnout největší adventní věnec v České republice přímo v zámecké zahradě. 

Reklama

Mohlo by Vás zajímat


Nejnovější zprávy Středočeský kraj


Dnešní premiéry

Nejčtenější zprávy

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu