• Načítám...
>

Expozice v Lidicích přiblíží osudy obce po válce

V obci Lidice je možné navštívit unikátní expozici, která se zabývá výstavbou nových Lidic, jejich architekturou, bytovou kulturou a každodenním životem. Expozici však nehledejme v žádném muzeu. Návštěvníkům je k dispozici v krásném rodinném domku.

Reklama

V rodinném domě, na adrese ulice Osady Ležáků v Lidicích, je návštěvníkům k dispozici jedinečná expozice. Nese název Stavíme nové Lidice.

"A je věnována výstavbě nových Lidic a jejich bytové kultuře. A dům je přesně tak zařízený jako v té době, kdy ženy dostávaly ty domky do vlastnictví. A ta expozice mohla vzniknout díky vstříctnosti místních obyvatel, kteří měli jednotlivé kusy nábytku ještě doma. Takže je darovali a díky tomu se mohla zařídit tato expozice. Všechen ten nábytek je renovovaný," uvedla Anna Dostálová, průvodkyně v Památníku Lidice.

Expozice je otevřená od prosince roku 2017 a jedná se o jedinou expozici svého druhu v Lidicích. Rozdělena je do dvou zón. Tou první je původní bytový prostor, kde se návštěvník ocitá v interiéru přelomu 50. a 60. let 20. století.

"Zařízeny jsou tady tři místnosti, tak jak byly v té době, když se sem ženy stěhovaly. Je to obývací pokoj, kuchyň a ta ložnice. Má tady ještě jedno patro. Tam je jeden veliký pokoj. Ten nebyl zařízen a v současné době slouží jako učebna pro vzdělávací programy," popsala Anna Dostálová, průvodkyně v Památníku Lidice.

Mezi vystaveným nábytkem je možné zhlédnout i opravdové skvosty. 

"Sedací souprava a to zařízení, ten nábytek, to patřilo vůbec k tomu nejlepšímu, co bylo, v té poválečné době, možné získat. Sedací souprava ta je architektů Kuželky a Kropáčka a získala stříbrnou medaili v roce 1944 na milánském Trienále," upozornila Anna Dostálová, průvodkyně v Památníku Lidice.

Druhou zónu expozice tvoří nenápadné vzdělávací panely plné zajímavých informací.

"Je tam také, jak to všechno vzniklo. Jsou tady dokumenty z té první, poválečné tryzny. Tehdy to bylo nazváno první Národní pouť do Lidic. Bylo tady sto padesát tisíc lidí. A je tam také ohledně té první veřejné architektonické soutěže, která byla vypsána na tu výstavbu nové vesnice," dodala Anna Dostálová, průvodkyně v Památníku Lidice.

K dispozici jsou i fotografie, které návštěvníkům život v obci po roce 1945 ještě více přiblíží. A veřejnost může v rámci prohlídky navštívit i přilehlou zahradu.

Reklama

Mohlo by Vás zajímat


Nejnovější zprávy Středočeský kraj

Nejčtenější zprávy

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu