• Načítám...
>

Letos se poprvé veřejnosti otevře hrad Pirkštejn

Znáte hrad Pirkštejn? Že ne? Není divu, veřejnosti totiž nebyl nikdy zpřístupněný. Letos se tak stane poprvé. Do Hradu v Ratajích nad Sázavou se veřejnost bude moci poprvé podívat už v sobotu 14. května.

Reklama

Hrad, ze kterého například vycházel pohádkový princ Bajaja - Pirkštejn v Ratajích nad Sázavou, se letos úplně poprvé otevře veřejnosti. 

„Takové jednotlivé kulturní soboty, kde bude vždy nějaká historická přednáška o pánech, kteří to tam založili a nebo také o tom kraji. Večer bude koncert, takže tam budeme mít třeba Ivu Bittovou, Živé květy, Jablkoň, cimbálovku nebo klasickou hudbu," řekl Ondřej Kobza, nájemce hradu.

Hrad byl vystavěn ve 14. století a patří mezi pokročilejší varianty hradů bergfritového typu. Dnes je chráněn jako kulturní památka. 

„Ve věži máme dva zvony, dřív tam byla obraná věž, která pak byla předělaná na zvonici. Je to jediná předělaná zvonice na hradě v Čechách. Je to 40 minut od Prahy a je to jedinečné v tom, že se tam nikdo nikdy nepodíval, protože tam byla 300 let fara. Vlastní to katolická církev, takže se tam kontinuálně žilo. Na většině hradů se kontinuálně nežilo. Proto se tam nikdo nemohl podívat. Teď to církev nepotřebuje, já to mám pronajaté a proto to mohu otevírat veřejnosti," řekl Ondřej Kobza, nájemce hradu.

Poprvé se brány hradu otevřou v sobotu 14. května ve tři hodiny odpoledne za účasti hejtmanky Petry Peckové. 

„Poprvé budu instalovat i Poesiomat před hradem. 14. května tam budeme s paní hejtmankou instalovat ten Poesiomat a večer tam bude hrát ta Iva Bittová a bude přednáška o Jindřichovi z Lipé, to byla strašně významná postava. On byl také jedním z hlavních majitelů toho hradu," řekl Ondřej Kobza, nájemce hradu.

Do hradu bude možné se podívat každý měsíc v sobotu až do listopadu. Termíny včetně programu jsou vypsány na facebookové stránce Pirkštejn. Vstupné je zdarma, zpoplatněny jsou pouze vstupy na hudební vystoupení. 

Reklama

Mohlo by Vás zajímat


Nejnovější zprávy Středočeský kraj


Nejčtenější zprávy

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu