• Načítám...
>

V Lysé nad Labem dostali ocenění zruční senioři

Šikovné ruce našich seniorů. To je výstava v Lysé nad Labem, jejímž cílem je aktivizace seniorů a naplňování jejich volného času. Veřejnost má pravidelně rok co rok možnost seznamovat se s ukázkami prací, tradicemi řemesel a výtvarného lidového umění, které v některých případech už zaniká.

Reklama

Od roku 2000 se pravidelně koná v Lysé nad Labem výstavní soutěž s názvem Šikovné ruce našich seniorů. Ani letos tomu nebylo jinak. Všechna vystavená díla opět zhodnotila odborná porota, která vybírala z několika tisíc prací.

,,V letošním roce mohou naši návštěvníci vidět tři tisíce krásných, nádherných a nápaditých prací vytvořených od seniorů z celé České republiky. A soutěží se v kategoriích domovy pro seniory, kluby důchodců, jednotlivci, pečovatelské služby a hobby kategorie," prozradila Věra Součková, zakladatelka soutěže.

V multifunkční hale byly k vidění výrobky z nejrůznějších materiálů. Zajímavé byly například výtvory z pedigu. Materiál, který byl použit, byl dovezen z Thajska a Vietnamu. A návštěvníci ocenili i další zajímavé kousky.

,,Tam jsou z provázků vytvořené vázičky zdobené přírodními materiály. Pak je tam mašinka, která vypadá nádherně, je vyřezávaná."

,,Tady z té výstavy seniorů jsme úplně uchvácené. Tím, jak jsou šikovní a když vidíte ten věk, který je k devadesátce, někteří i po devadesátce, tak se úplně stydím, že nic takového neumím. A je škoda, že to nemohou předávat dál, třeba dětičkám do školy, fakt jen zájmově, aby pokračovala ta tvořivost, protože je to překrásné."

,,Také se mi líbí tyto výrobky. My jsme z Benátek, tak jsme našli Benátky, to jsme si prohlédli."

,,Musím smeknout klobouk, jak jsou naši senioři šikovní. Hodně jsem se seznámil s výrobkem, který získal cenu a kterou budu předávat. Je to keramický výrobek z domova z Uhlířských Janovic, který je s tématikou lesa a zvířátek," řekl radní Středočeského kraje, Martin Hrabánek.

Domov seniorů z Uhlířských Janovic byl tedy odměněn Cenou radního Středočeského kraje. Zvláštní ocenění získaly i další šikovné ruce. Například Cenu stálé komise senátu pro rozvoj venkova získala Jitka Třešňáková z Klubu důchodců v Kutné hoře za skanzen vytvořený z papírových ruliček.

Reklama

Mohlo by Vás zajímat


Nejnovější zprávy Středočeský kraj


Dnešní premiéry

Nejčtenější zprávy

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu