• Načítám...
>

Středočeský kraj připravuje změny ve školství

Jak nejlépe zefektivnit a zlepšit školství ve Středočeském kraji? Na tuto otázku odpoví dokument, který připravil krajský odbor školství. Na přípravě se podíleli také odborníci z mnoha oblastí.

Reklama

Jak by měla vypadat budoucnost školství ve Středočeském kraji? To je téma, kterému se věnuje nový dokument nazvaný Strategie rozvoje sítě škol a školských zařízení zřizovaných Středočeským krajem a jejich vzdělávací nabídky do roku 2030. Ve spolupráci s odborníky z mnoha oblastí ho připravil krajský odbor školství.

"Strategický dokument, který popisuje, jakým směrem by se mělo ubírat naše školství, jak by měla vypadat nabídka oborů, jak by měla vypadat struktura těch škol a jak by mohla probíhat samotná optimalizace. Ten dokument je obecný, je to jakási kuchařka, jakým směrem bychom se v budoucích letech měli ubírat. Nejedná se tedy o nějakou akci, která by měla trvat zhruba rok nebo dva. Je to vize na deset let a vychází z ní, že bychom měli mít nižší počet škol, menší počet více koncentrovaných kapacit odborného vzdělávání i všeobecného vzdělávání. A spíše ve větších městech," řekl Milan Vácha, radní Středočeského kraje.

Ukázalo se totiž, že kapacita škol v menších městech není naplňována. V budoucnu by tak mohlo případně dojít ke sloučení několika škol.

"Nechci to říkat takto apriori. My budeme velice citlivě přistupovat k případnému slučování. Jedna věc je opuštění areálu stávajících škol a tam musíme dávat pozor, protože se nám do středních škol valí silnější populační ročníky, to je za prvé. Na druhou stranu, někdy se vám vyplatí menší školu, která má obsazenost pět - sedm žáků ve třídě, je někde stranou a je nenaplněná, zrušit a přistavět. Paradoxně třeba v areálu nějaké stávající školy, která je větší, má větší počet žáků, takže nákladově vás to z dlouhodobého pohledu vyjde levněji," řekl Milan Vácha.

Dokument, který představuje základní vizi a měl by se stát vodítkem ke zvýšení kvality celého vzdělávacího systému v kraji, už prošel i schválením zastupitelstva.

Reklama

Mohlo by Vás zajímat


Nejnovější zprávy Středočeský kraj


Dnešní premiéry

Nejčtenější zprávy

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu