• Načítám...
>

Památník Karla Čapka má nově poeziomat

Poeziomat je nově součástí areálu Památníku Karla Čapka. Díky němu si mohou návštěvníci připomenout díla Karla Čapka. Památník připravil na letošní sezónu i bohatý program.

Reklama

Památník Karla Čapka, ve Staré Huti u Dobříše, připravil pro své návštěvníky novinku. Tou je poeziomat, díky kterému si mohou zájemci připomenout díla Karla Čapka.

"Karel Čapek byl nejen spisovatel, dramatik. Byl také básník a skvělý překladatel básní. A to, že máme k dispozici jeho hlas, hlas Tomáše Garrigua Masaryka, Huga Haase a dalších přátel, kteří sem na Strž přijížděli, to, že máme k dispozici Čapkovy básně, které jsou méně známé, nechali jsme je namluvit, to všechno vedlo k tomu, že jsme instalovali poeziomat, který znají jinak diváci třeba z veřejných prostranství v Praze a dalších měst," popsal Zdeněk Vacek, ředitel Památníku Karla Čapka.

Poeziomat je umístěn nedaleko vstupu do areálu památníku, kam zapadá svým vzhledem.

"Roura poeziomatu, ten její industriální charakter, nám krásně zapadá do toho potrubí tady v zemi, protože původně na místě Čapkovy chalupy Strž byl průmyslový areál. Byla tady válcovna plechu a podobně. A tyto trubky, které se dochovaly doteď, z devatenáctého století, tak přiváděly z rybníka sem vodu pro pohon strojů," upozornil Zdeněk Vacek, ředitel Památníku Karla Čapka.

Památník Karla Čapka, mimo poeziomatu, připravil na letošní sezónu i bohatý program. Nechybí tu koncerty, přednášky, ani nová výstava pod názvem "V nouzi poznáš přítele".

"Zaměřuje se na takové kritické okamžiky. Válku, holocaust, čtyřicátý osmý rok a podobně, kdy si přátelé Karla Čapka navzájem pomáhali. Mnohým šlo o život. Mnozí bohužel skončili špatně, ale v těch nejhorších dobách se dokázali vzájemně podepřít. Tak to je nová výstava. A zároveň tu během té výstavy ukazujeme některé unikáty. Unikátní dopisy, třeba z koncentračního tábora, které psal Josef Čapek, Ferdinand Peroutka a jsou to dopisy ze soukromých sbírek," doplnil Zdeněk Vacek, ředitel Památníku Karla Čapka.

Památník věnovaný životu a dílu spisovatele Karla Čapka a jeho ženy můžete navštívit od úterý do neděle. Otevřeno je vždy od devíti do sedmnácti hodin.

Reklama

Mohlo by Vás zajímat


Nejnovější zprávy Středočeský kraj


Nejčtenější zprávy

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu