• Načítám...
>

V Ondřejově začala stavba školy za čtvrt miliardy

V Ondřejově slavnostně zahájili stavbu nové základní školy. Akce se zúčastnilo i vedení Středočeského kraje v čele s hejtmankou Petrou Peckovou a radním Milanem Váchou.

Reklama

„Nespádové děti nebereme." To ještě před pár lety slýchali u zápisů do prvních tříd rodiče většinou v Praze a na jejím okraji. Jenže problém s nedostatkem kapacit na školách se teď šíří i daleko za hranice hlavního města. Podle hejtmanky Středočeského kraje Petry Peckové za to může i zdražování pozemků a stavebního materiálu.

,,S cenami stavebních pozemků, jak jsou kolem Prahy už velmi drahé a lidé se stěhují do těch vzdálenějších oblastí od Prahy, tak ten problém už mají i města, jako je Český Brod, jako je třeba Beroun nebo města už vzdálenější od Prahy. Tato lokalita je pořád velmi zatížená, to znamená, že těch škol je potřeba mnoho," řekla hejtmanka Středočeského kraje, Petra Pecková.

Jenže na rozšiřování kapacit škol nebo na stavbu úplně nových menší města či obce většinou nemají finanční prostředky. S potřebnými dotacemi tak musí pomoci kraje i vláda. Nová takzvaná svazková škola pro tři obce za téměř půl miliardy tak vzniká třeba v obci Ondřejov. Žáci by tu poprvé do lavic měli usednout v září 2024. Tím ale pro obec starosti kolem školy nekončí.

,,Při dnešním vývoji cen, zejména energií, máme trošku obavy z těch provozních nákladů. Druhý velký problém možná bude řešit paní ředitelka s tím, že bude muset doplnit personál tak, aby obsadila všechny třídy," uvedl starosta obce Ondřejov, Vladimír Zámyslický.

Venkovská škola s rozměry srovnatelnými s některými městskými vzdělávacími institucemi by měla pojmout 540 dětí. Škola bude rozdělena do tří křídel, která budou vzájemně propojena.

,,Bude tam i jídelna, bude tam stravovací provoz, takže výroba stravy, bude tam tělocvična řekněme ve velikosti menší sportovní haly a pak tam budou učebny kmenové, učebny odborné, potom školní klub a k tomu společné prostory jako je vstupné foyer, chodby, komunikace a tak dále," popsal architekt ZŠ Ondřejov Michal Nekola.

Nová škola v Ondřejově bude mít pro 540 žáků 18 kmenových a 9 odborných učeben. Její stavba přijde na téměř půl miliardy korun, z nichž Středočeský kraj přispěl dotací 10 milionů korun.

Reklama

Mohlo by Vás zajímat


Nejnovější zprávy Středočeský kraj


Dnešní premiéry

Nejčtenější zprávy

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu