• Načítám...
>

Geopark Barrandien nadchne malé i velké badatele

I během podzimu je pro veřejnost otevřena venkovní expozice Geoparku Barrandien na dvoře Muzea Českého krasu. Kromě cenných zkamenělin se mohou zájemci seznámit se zajímavými horninami a nerosty nebo si vyzkoušet práci geologa.

Reklama

Hlavním posláním Geoparku Barrandien je seznámení s horninami, geologickou stavbou a vývojem Barrandienu. Kdo by však čekal, že si návštěvníci budou prohlížet jen artefakty ve vitríně, hluboce by se zmýlil. Expozice je interaktivní a návštěvníci využívají při svém bádání všechny smysly. 

"Je koncipovaná tak, že představuje typické horniny Barrandienu, ale průvodce vám může ukázat opět i ty základy čtení z kamenů, sáhnete si na bahno z hlubokého moře, písek z mělkého moře, objevíte říční oblázky, objevíte ty ledovcové kameny, objevíte tropické korály, takže takový základ čtení z kamenů si můžete vyzkoušet, i když geopark navštívíte v běžném provozu," řekl Pavel Bokr Edukátor - lektor Geoparku Barrandien.

Zpravidla jednou měsíčně je zde pořádán den s geologem. Návštěvníci si mohou vyzkoušet rýžování českých granátů, hledat krystaly či zajímavé zkameněliny nejrůznějších živočichů. 

"Zásadní je to o tom množství těch aktivit a o přítomnosti geologů. My jsme tady dnes čtyři geologové, čtyři zaměstnanci muzea. Jako geologové se věnují návštěvníkům, že jim ukazujeme to čtení z kamenů v podstatě na lepších exponátech, než které bychom tady mohli normálně nechat. Máme tady k dispozici videa, animace, je tady k dispozici ten model v Minecraftu  a je tady k dispozici hlavně to rýžování a to klepání tím kladívkem," řekl Pavel Bokr Edukátor - lektor Geoparku Barrandien.

"Většinou v těch vápencích bývají třeba ramenonožci, to jsou takové malé mušle, případně třeba kousky trilobitů, mechovky, což jsou také taková pravěká mořská zvířata. Tyto vápence vznikaly v oblasti bývalého korálového útesu, to znamená, že tam je opravdu hodně mořských zkamenělin. Tady je třeba taková malá mušle. Vidíš jí?" řekl Martin Šelingr - edukátor Geopark Barrandien.

"Jo."

"Líbí se ti?"

"Jo."

"Tak já jí zkusím ještě vyklepnout ven, jestli půjde úplně ven," dodal Martin Šelingr - edukátor Geopark Barrandien.

Pokud návštěvníka nadchne prohlídka geoparku natolik, že se bude chtít ještě podrobněji seznámit s oblastí Barrandienu, je pro něj v interiéru muzea připravena Geologicko – paleontologická expozice.

Reklama

Mohlo by Vás zajímat


Nejnovější zprávy Středočeský kraj


Nejčtenější zprávy

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu