• Načítám...
>

V Kolíně je po rekonstrukci průjezdný Nový most

Nový most v Kolíně je již plně průjezdný. Poslední rok a půl tu byl omezený provoz z důvodu oprav. Ty byly nutné kvůli havarijnímu stavu mostu.

Reklama

V Kolíně se otevřel do plného provozu po roce a půl rekonstrukce Nový most přes Labe. Ten je největším mostem ve správě Krajské správy a údržby silnic Středočeského kraje.

"Dnes se tady otevíral nově zrekonstruovaný Nový most v Kolíně. Ten byl postaven v roce 1992, teď po 30 letech prošel kompletní rekonstrukcí. Je to rekonstrukce, která stála zhruba 400 milionů korun. Je to most krajský, takže hlavním investorem byl Středočeský kraj za pomoci dotačních prostředků ze Státního fondu dopravní infrastruktury a teď ještě během listopadu se budou dodělávat nějaké doprovodné práce, ale pro dopravu už je otevřen a pro Kolín je to samozřejmě důležité, protože to je jedna z hlavních dopravních tepen, kde spojuje silnici I/38 od Havlíčkova Brodu s průmyslovou zónou, potažmo s dálnicí D11," řekl Michael Kašpar, starosta města Kolín.

"Ještě, než jsem se stala hejtmankou, tak musím říci, že jsem o tomto mostě jen četla. Pořád se slibovalo, že se začne s opravou za rok a za rok a že nejsou peníze. Jenomže pak, když jsme nastoupili na hejtmanství, tak ta situace byla taková, že tenhle most byl v totálně havarijním stavu. Chodili tady chodci, jednou šla maminka s kočárkem a nad ní byla římsa, která opadávala. Nakonec jsme na radě řešili, jestli se opravdu pustíme do rekonstrukce toho mostu z havarijních důvodů a nebo jestli se ještě bude na něco čekat. Rozhodli jsme, že opravdu není na co čekat," řekla Petra Pecková, hejtmanka Středočeského kraje.

Rekonstrukce probíhala bez celkového uzavření mostu, provoz byl pouze omezen. Po celou dobu rekonstrukce nesměla na most auta s hmotností nad tři a půl tuny. Stavbaři postupně sanovali pilíře, opěry a nosné konstrukce, vyměnili povrchy silnice i chodníků.

"Tyto veliké stavby obnáší mnoho specifik, které se většinou projevují, ač je projektová dokumentace připravena sebelíp a my jsme samozřejmě připraveni a máme to zkontrolované tak, jak jen může být, tak vždy přijdou nějaká specifika v průběhu té stavby, tak už to je, my jsme na to připraveni, máme dostatečně dobrý kontrolní aparát, abychom ty věci dokázali operativně řešit. Tak jak říkali moji předchůdci a pan kolega ze STRABAGU, dokážeme operativně reagovat i na stavbě. Tady je to specifické tím, že k žádnému velkému specifiku, havárii nedošlo," řekl Aleš Čermák, ředitel KSÚS Středočeského kraje.

Přes most denně v průměru přejede 21 000 osobních automobilů a 1 800 nákladních, které míří na dálnici.

Reklama

Mohlo by Vás zajímat


Nejnovější zprávy Středočeský kraj


Nejčtenější zprávy

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu