• Načítám...
>

Hejtmanka ocenila osobnosti za mimořádné skutky

První listopadová středa patřila v kutnohorské Galerii Středočeského kraje statečným lidem. Svými hrdinskými činy se zasloužili o záchranu lidských životů, přičemž neváhali riskovat svůj vlastní. Za jejich statečnost jim hejtmanka Středočeského kraje Petra Pecková předala ocenění. Mezi vyznamenanými byly osobnosti z řad policie a hasičů, ale také občanů nominovaných Zdravotnickou záchrannou službou Středočeského kraje.

Reklama

Jsou chvíle, kdy se dostaneme do situace, při které nám jde doslova o život. V tu chvíli se modlíme, aby byl nablízku nějaký anděl strážný, který by nás zachránil. Ve Středočeském kraji je takových zachránců plno, ať už v řadách Integrovaného záchranného systému, armády nebo běžných občanů. A právě oni za svou statečnost obdrželi ocenění hejtmanky Středočeského kraje za mimořádné skutky a významné zásluhy.

„Jsou to všechno lidé, kteří udělali něco mimořádného. Ti, kteří to mají tak trochu v popisu práce, tak přesto udělali nějaký skutek, který byl výjimečný a který se vymyká tomu, co běžně dělají. A samozřejmě u laické veřejnosti asi nikdo nepočítá s tím, že najednou se ocitne v situaci, kdy bude muset zachraňovat život,“ popisuje hejtmanka Středočeského kraje Petra Pecková.

Během slavnostního večera ocenila hejtmanka desítky osobností, jejichž statečné jednání by se klidně mohlo stát předlohou pro filmové zpracování. 

„Díky záchraně života se podařilo několik lidí vrátit zpátky na Zem, zpátky ke svým rodinám a ke svým blízkým. Jsou to v několika případech i malé děti a já věřím, že všichni tito lidé mají možnost zase jednou něco vrátit naší společnosti,“ vysvětluje Petra Pecková, hejtmanka Středočeského kraje. 

Nejvíce oceněných bylo z řad policistů. Ať už šlo o zásah proti ozbrojenému muži v benešovské nemocnici, záchranu sebevraha na železničním mostě nebo pomoc řidiči při epileptickém záchvatu, policejní prezident na ně musel být právem hrdý. 

„Když vidím mladá usměvavá děvčata a kluky v uniformě, kteří jsou pyšní na to, že dělají policejní práci a kteří neváhají, když se dostanou do situace, kde je potřeba použít zbraň, zachránit život a podobně, tak mě to samozřejmě dělá velkou radost,“ pochvaluje si policejní prezident Policie České republiky, Martin Vondrášek. 

Řada lidí vnímá policii zejména jako represivní složku. Policisté jsou ale velmi dobře vybaveni a připraveni také právě na záchranu lidských životů.

„Policie je dost často první na místě dopravní nehody nebo nějakého zdravotního kolapsu. Díky zdravotnickým záchranným službám máme proškolený personál, máme defibrilátory, zdravotnické kufry a umíme provést prvotní úkony, než přijede záchranka,“ uzavírá policejní prezident Policie České republiky, Martin Vondrášek.

Ocenění za své mimořádné skutky získali medaili za hrdinství, plaketu s oceněním, sadu vín z mělnického školního statku a originální designové skleničky. A navždy si ve svých srdcích pak ponesou, že zachránili lidský život a ten má nevyčíslitelnou hodnotu. 

Reklama

Mohlo by Vás zajímat


Nejnovější zprávy Středočeský kraj


Nejčtenější zprávy

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu