• Načítám...
>

Klimatolog Václav Cílek pokřtil svou novou knihu

Ve vlašimském sídle Českého svazu ochránců přírody slavnostně pokřtili novou knihu klimatologa a spisovatele Václava Cílka, Lubomíra Hanela, Václava Zemeka a kolektivu autorů. Již devátá publikace, která vznikla ve spolupráci a s podporou Středočeského kraje, nese název O památné hoře Blaník s podtitulem Příběhy posvátných hor. Kniha vyšla v nakladatelství Dokořán a vypráví o tajuplných místech ve Středočeském kraji, jako jsou hory Blaník a Říp, ale i dalších místech, která nejsou mezi veřejností tolik známá. U slavnostního křtu byl i štáb TV PRAHA!

Reklama

V rámci 22. Středočeské konference k environmentální výchově proběhl ve vlašimském sídle Českého svazu ochránců přírody slavnostní křest nové knihy klimatologa Václava Cílka a kolektivu autorů. 

„Středočeský kraj spolupracuje s panem Cílkem dlouhodobě. Jde již o devátý díl volné edice o krásách Středočeského kraje, kde se snaží popularizovat místa Středočeského kraje a jeho krásy veřejnosti,“ vysvětluje radní Středočeského kraje, Jana Skopalíková (Piráti).

Známý geolog a popularizátor vědy se v knize snažil pro čtenáře odtajnit málo známá místa a také upozornit na problémy, s nimiž se současná česká krajina potýká. 

„Například kolega Žák dělal planinu Džbán, o které nikdy nic vlastně nebylo. Anebo se snažíme upozorňovat na problémy jako voda a krajina nebo půda a krajina a do budoucnosti les a krajina zejména v oblasti Středních Čech,“ popisuje klimatolog a autor knihy Václav Cílek.

Kniha vypráví o posvátných horách Středočeského kraje. V Česku totiž existuje takzvaný kult hor, který je známý už z roku 1000 kolem našeho letopočtu. Václav Cílek chtěl ve společné knize ukázat, že tento status není spojený jen s horami Blaník a Říp.

„Ty další hory, kde kult hor můžeme očekávat, je třeba Plešivec ve Středočeském kraji, tedy příbramský nebo rejkovický Plešivec, dále pak na severozápadě je to například Úhošť u Kadaně a takových kopců bychom našli více,“ dodává autor knihy, Václav Cílek.

Kniha vyšla za podpory Středočeského kraje v nakladatelství Dokořán. A pro fanoušky knih Václava Cílka máme dobrou zprávu, tato kniha totiž rozhodně není v rámci edice poslední. V přípravě jsou ještě dvě knihy o Vltavě a lesích Středočeského kraje. 

Reklama

Mohlo by Vás zajímat


Nejnovější zprávy Středočeský kraj


Nejčtenější zprávy

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu