• Načítám...
>

Výrobu perníků přibližuje muzeum v Žebráku

Věděli jste, že perník byl ve 14. a 15. století luxusní zboží? Bylo to zejména kvůli drahému koření a medu, ale také proto, že se jednalo o řemeslo, které ovládal jen málokdo. Jak se dělal perník v dobách minulých si mohou lidé vyzkoušet v Městském muzeu v Žebráku.

Reklama

Vyřezávané dřevěné formy, husí brka a cit v rukách. Nezbytné věci pro výrobu tradičních perníčků.

Už druhým rokem mají možnost návštěvníci Městského muzea v Žebráku si toto staré řemeslo vyzkoušet pod dohledem zkušené instruktorky.

"Tohle to je pro mě takový návrat do těch starých Čech a to já mám moc ráda."

"Tvořím koně, už mám anděla. Přišla jsem proto, že vánoční perníčky jsou moje nejoblíbenější cukroví. Doma je děláme z klasických formiček, ale tady je to něco úplně jiného."

"Já jsem tady místní ze Žebráka. Mám na víkend na hlídání vnuka, tak jsem si říkala, že by se mu to mohlo líbit. Nejdříve nechtěl přijít, protože není tak zručný, ale myslím si, že se mu tady líbí."

"Snažíme se zprostředkovat nějakým způsobem historickou paměť této lokality těm lidem, kteří tady žijí," prozrazuje Jana Marečková, edukátorka a kurátorka Muzea Českého krasu. 

Málokdo ví, že perník byl ve 14. a 15. století považován za luxusní zboží. Bylo to zejména kvůli drahému a málo dostupnému koření a medu. Návštěvníci se zde mohou seznámit i s historií výroby perníku či dobovými formami, které jsou součástí pravidelné výstavy.

"Jsou tam formy, které jsou vyřezávané po své celé ploše, což jsou takové starší typy, protože v té době nebyl žádný jiný druh zdobení. Ale potom nastupovala postupně taková ta éra, která směřovala k těm vykrajovátkům a tomu zdobení polevou. Jsou tam i formy, které mají svou část vyřezávanou a potom jsou tam úseky, většinou jde o obličej, kde je ponechána plocha, kde se očekává dozdobování jiným zdobícím materiálem. Typicky nějakou polevou,“ představuje sbírku  kurátorka muzea Českého krasu Jana Marečková.

Tvořivé dílničky jsou pro školy a veřejnost dostupné do 30. prosince. Stálou expozici je možné navštívit do 6. ledna. 

Reklama

Mohlo by Vás zajímat


Nejnovější zprávy Středočeský kraj


Dnešní premiéry

Nejčtenější zprávy

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu