• Načítám...
>

Mladoboleslavská nemocnice otevřela centrální laboratoř

V Oblastní nemocnici v Mladé Boleslavi otevřeli centrální laboratoř. Vznikla sloučením dvou různých pracovišť. Další laboratoř má nemocnice v plánu.

Reklama

Po ročních přípravách otevřeli v Oblastní nemocnici v Mladé Boleslavi centrální laboratoř. Ta vznikla sloučením pracovišť hematologické a biochemické laboratoře.

,,Bylo to potřeba z toho důvodu, že jsme chtěli konsolidovat. Konsolidace vždycky znamená, že se z většího snažíte udělat menší, z méně efektivního víc efektivní, víc výkonné," řekl ředitel Oblastní nemocnice Mladá Boleslav Ladislav Řípa.

Sloučením obou laboratoří navíc nemocnice práci místním lékařům zjednodušila a na celém procesu teď také ušetří. 

,,Když máte něco na třech prostorech, které mají nějaké kubíky nebo metry čtvereční a dáte to do menších prostor, tak šetříte provozní náklady a další velká úspora je to, že se nám podařilo vysoutěžit moderní novou technologii od firmy Roche, která je modernější, rychlejší, levnější," vysvětlil ředitel Oblastní nemocnice Ladislav Řípa.

,,Mladoboleslavská nemocnice vysoutěžila cenu za analýzu na osm let dopředu, což právě umožňuje plánovat nákladovost toho provozu a dokáže lépe predikovat výsledek," doplnil Pavel Pavlík (ODS) - náměstek hejtmanky Středočeského kraje

Nová laboratoř teď bude sloužit pro biochemická vyšetření vzorků.

,,Vám někde naberou krev nebo moč a z těch se pak zjišťuje, jestli máte v té krvi nebo moči nějakých látek více nebo naopak méně a podle toho se pak stanovuje léčebný postup," vysvětlil ředitel Oblastní nemocnice Ladislav Řípa.

Nejdůležitější část laboratoře je tady. V takzvaném biochemickém analyzátoru totiž probíhá většina vyšetření z krve a moči.

,,Jedná se o analytický systém cobas pro a je to hlavní biochemický analyzátor, kde probíhají ty hlavní reakce, kdy vzorek séra přijede do analyzátoru, tam si odpipetuje malou část vzorku, přidají se k němu různé reagencie, tedy pomocné látky a na základě různých barevných reakcí a výpočtů nám vyhodnotí ty výsledky, které my potom přeposíláme lékařům," vysvětlila odborná pracovnice mladoboleslavské nemocnice Jitka Poušková.

Roční práce na novém pracovišti přišly nemocnici a ze 40 % také Evropskou unii na zhruba 120 milionů korun. Další investice jsou ale v dohlednu. V uvolněném prostoru, kde se původně nacházela jedna ze sloučených laboratoří, má vzniknout laboratoř mikrobiologie. Ta přijde na dalších zhruba 100 milionů korun.

Reklama

Mohlo by Vás zajímat


Nejnovější zprávy Středočeský kraj


Nejčtenější zprávy

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu