• Načítám...
>

Výstava na zámku vrátí návštěvníky o stovky let zpátky v čase

Kouzlo i tajemno dávných opevnění, sklepení, ale i zajímavé a záhadné nálezy prvních archeologů. To je expozice romantické archeologie v prostorách zámku Bělá pod Bezdězem, kterou jsme s kamerou navštívili.

Reklama

Až budete někdy projíždět Bělou pod Bezdězem nedaleko Mladé Boleslavi, zastavte se na místním zámku. Když totiž mezi zdmi bývalého hradu sestoupíte po kamenných schodech, ocitnete se v původním sklepení dávné stavby.

"Tady se nacházíme prostoru dvoutraktového pozdně gotického paláce původního hradu. Než tady stál zámek, tak tady byl dvakrát hrad - vrcholně gotický a pozdně gotický. Z toho se nám zachovala tato sklepení," řekl Josef Müller - správce sbírek kulturních zařízení, Mladá Boleslav.

Nás zaujala expozice, která se tu dnes nachází. Představuje romantickou archeologii Bělska a je věnovaná jednomu z vůbec prvních placených terénních archeologů - Václavu Krolmusovi.

"Z jeho nálezů se nám toho moc nezachovalo, takže jsou to potom další generace archeologů a náhodných nálezců, kteří v tomto kraji nacházeli zbytky nebo věci po našich předcích," řekl Josef Müller - správce sbírek kulturních zařízení, Mladá Boleslav.

Zajímavým exponátem je tak třeba koňské udidlo, které se našlo na území u Plužné - v obci jen 3 kilometry od Bělé pod Bezdězem. Železný předmět navíc pochází ze 7. století, tedy z doby, kdy se na našem území ještě mnoho jezdců nevyskytovalo. Jak a proč se k nám tedy udidlo dostalo je záhadou.

"Zvláštní je to v tom, že se jedná o elitu společnosti. Ten jezdec nebyl jen tak někdo, byla to špička společnosti a otázka je, co dělal tady v tom pralese nebo ty jeho věci spíš, protože ostatky se nenašly," řekl Josef Müller - správce sbírek kulturních zařízení, Mladá Boleslav.

Asi nejzajímavějším předmětem expozice, který také vyvolává řadu otázek, je zlatá čelenka nalezená na Bořejovské hoře. Zdobený diadém je podle archeologů starý přibližně 3 000 let.

"Ten nález zlatého diadému je krádež a loupež. V podstatě to našli hledači kovů nebo pokladů," řekl Josef Müller - správce sbírek kulturních zařízení, Mladá Boleslav.

K čemu přesně měla ale čelenka sloužit se dodnes neví. Zlatý diadém totiž našli hledači pokladů, kteří nespolupracovali s muzei a tak ani neuvedli, kde přesně čelenku našli. Právě to prý komplikuje i určení jejího významu.

"Pro nás je ta informace ztracená. To je právě to důležité, popis toho místa samotného. Kde se ty věci najdou, tam je potřeba, aby byli odborníci, pořádně to popsali, zaevidovali, zjistili, jaká je nálezová situace, protože bez těch informací zase nevíme nic," řekl Josef Müller - správce sbírek kulturních zařízení, Mladá Boleslav.

Čelenku měli hledači údajně najít v místech, kde podle archeologů v té době vedla obchodní cesta. Odborníci tak odhadují, že si ji na Bořejovské hoře mohl někdo ukrýt jako poklad s tím, že se pro ni jednoho dne vrátí. Co myslíte vy? Přijďte se do zámku v Bělé pod Bezdězem podívat sami.

Reklama

Mohlo by Vás zajímat


Nejnovější zprávy Středočeský kraj


Dnešní premiéry

Nejčtenější zprávy

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu